Prva radionica predstavljanja plana upravljanja Neretvom i Trebišnjicom

Neretva8
... riječnog sliva Trebišnjice iz Trebinja i Hrvatskim vodama iz Zagreba upriličilo je danas u Mostaru prvu radionicu za Plan upravljanja Neretvom i Trebišnjicom u okviru provedbe međunarodnog Projekta upravljanja Neretvom i Trebišnjicom. 

Šefica Odjela za provedbu projekata u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Jovanka Aleksić izjavila je za Fenu kako Plan upravljanja Neretvom i Trebišnjicom BiH realizira u suradnji sa Hrvatskom, a da je njegova vrijednost osam milijuna dolara.
 
Po njezinim riječima, uz spomenuta novčana sredstva osigurana iz grant sredstava Svjetske banke, dvije države treba da osiguraju i svoja sredstva tako da bi konačna vrijednost projekta iznosila oko 20 milijuna dolara.

Aleksić je pojasnila kako će u sklopu Plana upravljanja Neretvom i Trebišnjicom biti održano još nekoliko radionica sličnih današnjoj  kako bi konzultant na projektu predstavio svoj dosadašnji rad i upoznao predstavnike ministarstava i lokalne zajednice o svom radu.

U izjavi za Fenu voditelj  projekta Plana upravljanja slivom Neretve i Trebišnjice Zlatko Pletikapić kazao je kako je u sklopu Projekta upravljanja Neretvom i Trebišnjicom ugovoreno ili je do sada već izrađen cijeli niz različitih projekata od koji je Plan upravljanja specifičan i da bi on trebao dati koncepciju upravljanja vodama na slivu Neretve i Trebišnjice kao polazišta za sve druge korisnike voda na tom području, i to prvenstveno s aspekta zaštite voda. 

"U sklopu upravljanja s aspekta zaštite voda, posebno bi trebalo istaknuti kako je glavni cilj zaštita ekološke vrijednosti voda i njima pripadajućih vodenih staništa kako bi se te vode sačuvale za biljni i životinjski svijet i za naše buduće generacije. Prepoznata je vrijednost  Neretve i Trebišnjice ne samo kao vrlo značajnog i kvalitetnog izvorišta vode koja je jedinstvena na  ovom području Sredozemlja nego je prepoznata i vrijednost prostora za biološku raznolikost", kazao je Pletikapić.

Za vrijeme današnje radionice bit će riječi o površinskim i podzemnim vodama, o značajnim utjecajima ljudskih aktivnost te o ekonomskoj analizi uporabe voda. 

Fena