Proračun Grada Mostara rebalansom se umanjuje za 4 milijuna KM

Slađan Bevanda, HDZ BiH, Gradsko vijeće Mostar, Mostar, rebalans, rebalans proračuna
No, neke procjene govore da će smanjenje iznositi gotovo 4 milijuna maraka.

Murat Ćorić, predsjednik Gradskog vijeća grada Mostara, uvjeren je da će proračun bit usvojen.

"S obzirom da je rebalansom ustvari reducirano samo ono što se tiče projekata, za koje ionako nemamo dovoljno sredstava u ovoj godini kako bi ih realizirali, mislim da će proračun biti usvojen", prokomentirao je Ćorić.

Adil Šuta, vijećnik SDA, ističe da će se štediti na svemu.

"Ipak, nećemo dirati socijalu, kulturu i sport, a osobno ću se, kao predsjednik Povjerenstva za mlade, potruditi da se se stavka za Sportski savez ne umanjuje", riječi su Šute.

No, opravdano se strahuje od rebalansa i ušteda, budući da je proračun ionako pred kolapsom. Punjenje nije išlo sukladno očekivanjima, što je još jedan od dokaza da netko u gradskoj administraciji nije radio svoj posao.

"U svakom slučaju to je potrebno proanalizirati, jer pred odmore smo dobili kratku, neslužbenu informaciju da imamo 24 do 25 posto manje punjenje proračuna od planiranog, no nijednom zbog prilika oko Grada Mostara nismo ozbiljnije analizirali tu problematiku", ističe Elvir Žlomužlica, vijećnik SDP u Gradskom vijeću grada mostara.

Sindikat uposlenika u Gradskoj upravi od rebalansa više brine donošenje proračuna za sljedeću godinu, budući da se uskoro očekuje odluka o statusu Gradskog vijeća.

Mostar bi praktično mogao ostati bez zakonodavne vlasti. Sve bi to moglo dovesti do novih financijskih, ali i političkih dubioza.

Ljubo Bešlić, gradonačelnik grada Mostara, ističe da jedinica lokalne samouprave ne može sigurno ostati bez upravljača.

"Hoće li taj upravljač biti produžetak rada gradonačelnika ili gradskog vijeća, ili će biti samo protektor, to ćemo tek vidjeti", kaže Bešlić.

Mnogo je omči oko vrata mostarske Gradske uprave, počevši od viška uposlenika do poduzeća MOparking, čiji radnici primaju plaću, a ne rade ništa, sve zbog brojnih političkih opstruiranja.

FTV