FOTO  Promocija zbirke 'Trideset deveti maj' Marka Tomaša

Marko Tomaš
... izdanju beogradske kuće LOM te zagrebačke naklade Jesenski&Turk, bit će održana u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, u utorak, 2. 10. 2018. godine, s početkom u 20 sati.

O zbirci "Trideset deveti maj":
...Lajtmotivski (a lajtmotivi su smrt, sloboda i rijeka), ova knjiga poezije se naslanja na dosadašnji opus, sa tom razlikom, što nudi i mnoštvo drugoga, čime nas lirski subjekat uvodi u prostore sopstvene svijesti, pa čitajući ovu knjigu, tragajući po njoj za zaturenim značenjima i smislom, postajemo svjesni jedne veoma bitne činjenice, detalja koji mnogim ovdašnjim pjesnicima konstantno izmiče, a to je da je Trideset deveti maj knjiga neopterećena Markom Tomašem, a opet njegova, i prije svega svoja. Sve i da nemamo pojma o tome ko je autor Marko Tomaš, kao što možda njegovi čitaoci kroz decenije pred nama možda i neće imati, ova knjiga opravdava svoje postojanje, i počinje da živi svoj život, ne u jednoj provinciji, gradu, državi, nego na prostoru svih naših zajedničkih jezika, u glavama svih čitalaca poezije...

Goran Radojičić, časopis ARS, Podgorica

...Tomaš je stoga Majakovski naših dana, ali Majakovski pred kojim se ne tiskaju gomile slušalaca željnih pjesničkog prorokovanja, hula i posveta. Jer vrijeme naše, znamo to, nije vrijeme pjesnika. U takvom okviru poezija Marka Tomaša, sa svim svojim melanholijama i zanosima koji ne pripadaju ovom vremenu, često zvuči kao glas pjesnika koji se na praznom trgu obraća svim našim razrovanim gradovima i ishaviještenim ljudskim licima. Samo šume, korov i kamen čuju taj glas. On nošen burom poput duha luta prostorom ispražnjenim od sadržaja života...

Đorđe Krajišnik, Oslobođenje, Sarajevo

O autoru:
Marko Tomaš rođen je u Ljubljani, 1978. godine. Kod raznih nakladnika objavio je sedam samostalnih i tri skupne zbirke pjesama.

Dnevničke zapise, eseje, političke i sportske komentare objavljuje na internetskim portalima zurnal.ba, lupiga.com, 6yka.com, portal-udar.com te u časopisu Urban Magazin. Kolumnist je mariborskog dnevnog lista Večer. Novinske tekstove objavljivao u Feral Tribuneu, BH Danima, Glasu Istre te časopisu Prosvjeta iz Zagreba.

Urednik je poetske edicije „Nova osjećajnost" pri nakladi Vrijeme iz Zenice. Pjesme su mu prevođene na desetak svjetskih jezika.

Kraće ili dulje vrijeme živio je i radio u Kljajićevu/Somboru, Sarajevu, Zagrebu, Splitu i Beogradu. Trenutno živi i radi u Mostaru.

Autorica fotografije Marka Tomaša: Milena Goševski
Autorica ilustracije na naslovnici zbirke: Ivana Radić