FOTO  Promocija i predstavljanje nove vizije Hepoka

Hepok, promocija

U svom sastavu Hepok je imao pet vinarija. Predstavljao je apsolutnog lidera u vinarskoj industriji Hercegovine, kao i na području nekadašnje zajedničke države. Bila je to snažna poljoprivredna organizacija koja je uvela nove principe proizvodnje, podigla plantažne vinograde i savremene prerađivačke pogone.

Žilavka, zaštićena 1970. godine kao autohtona sorta, bila je jedan od sinonima za Hepok. Žilavka i Blatina, druga autohtona sorta zaštićena 1972. godine, su prva dva kontinentalna vina zaštićena kao vrhunska vina. Sve do minulog rata, kada je u velikoj mjeri devastiran, Hepok je bio okosnica poljoprivrednog razvoja Bosne i Hercegovine. Danas, nakon što je Društvo za ulaganje u poljoprivredu Zeraa Agriculture Investment (u daljem tekstu: Zeraa Agriculture Investment) preuzelo Hepok, predstoji mu novo poglavlje razvoja i poslovnog uspjeha.
Zeraa Agriculture Investment preuzima kompaniju Hepok u kolovozu 2016. godine i u Hepok investira više od 20 milijuna KM. Ova značajna financijska sredstva uložena su u nabavku procesne opreme, unaprijeđenje vinograda i kvalitete vina.

Danas, poslovanje Hepoka podrazumjeva proizvodnju vina i jakih alkoholnih pića. Pod novim sloganom- hercegovačko, pouzdano, kvalitetno- Hepok iznova gradi svoju lidersku poziciju u hercegovačkoj vinskoj regiji.
Vinogradarska proizvodnja odvija se u dva vinograda, Željuši i Kosoru. Željuša, najsjevernija plantaža grožđa u Hercegovini, najveći je i najsavremeniji vinograd u državi. Prostire se na 450 hektara zemljišta i garantuje aromatski i kiselinski potencijal vina. Vinograd Kosor prostire se na 110 hektara zemljišta, a o oba vinograda tijekom čitave godine brižno skrbe vrhunski agronomi i enolozi. Hepok danas posjeduje sofisticiranu, savremenu tehnološku opremu za brzu i kvalitetnu analizu vina, nove vinifikatore za odležavanje vina, inox tankove, kao i najmoderniju destileriju za proizvodnju jakih alkoholnih pića, čiji je kapacitet milion litara na godišnjem nivou.
Važno je napomenuti da je Zeraa Agriculture Investment zadržala sve uposlenike i uposlenice koji su radili/e u Hepoku prije akvizicije.

Nova vizija Hepoka podrazumjeva društvenu odgovornost, koja se ne odnosi isključivo na brigu o uposlenicama i uposlenicima, već i o tradiciji, zaštiti životnog prostora i lokalnoj zajednici. Visokokvalitetna, vrhunska vina nose naziv po liski, zaštićenoj vrsti ptice koja se gnijezdi u mostarskom blatu i rukavcima rijeke Neretve. Rakije i likeri dobili su naziv po teneliji, kamenu Mostara od kog je u najvećoj mjeri sazdan Stari Most.

Danas, Hepok proizvodi šest sorti bijelog vina: Žilavka, Chardonnay, Tamjanika, Rizling, Sauvignon Blanc i Smederevku. Od crnih vina, proizvodi: Vranac, Merlot i Cabernet Sauvignon. Asortiman rakija uključuje Lozu i Travaricu, dok od likera proizvodi nekoliko zanimljivih ukusa: višnju, suhu smokvu, malinu, kadulju i šipurak. Prve pristigle ocjene i nagrade potvrđuju da je Hepok na dobrom putu ka novom uspjehu. Na prestižnom međunarodnom susretu vinogradara i vinara „Sabatina" u Primoštenu, Hepok vina su prošle godine zabilježila značajne rezultate. Hepok Žilavka je pobijedila u ocjenjivanju mladih vina, a za svih šest uzoraka mladog vina, Hepok je nagrađen za šest priznanja- tri zlatne i tri srebrne medalje.
Novi simbol vinarije Hepok dizajnirao je međunarodno priznati grafički dizajner, Kenan Zekić. Logo u sebi objedinjuje Stari most- simbol života, i grozdove Žilavke i Blatine- dvije autohtone hercegovačke sorte vina. Ovaj hercegovački gigant danas simbolizira radost života i najavljuje jednu novu, pozitivnu priču iz hercegovačke vinske regije. U narednom periodu, planiran je zasad novih 200 hektara zemljišta, kao i proširenje ljudskih resursa. Već idućeg mjeseca, Lisku i Teneliju će biti moguće pronaći na tržištu širom Bosne i Hercegovine.