FOTO  Program Horizont 2020 kao prilika za privrednike i fakultete u BiH

Horizont 2020

... i inovacije za period 2014 do 2020 u kojem može sudjelovati i Bosna i Hercegovina kao potencijalna zemlja kandidatkinja za članstvo u EU.Konferencija se održava u okviru 300 tisuća eura vrijednog projekta koji financira Europska unija Izgradnja kapaciteta u BiH za europske programe i inicijative za istraživanja i tehnološki razvoj (RTDPI)" u suradnji sa Ministarstvom civilnih poslova BiH. Cilj konferencije jeste predstaviti HORIZONT 2020 i svim zainteresiranim akterima pružiti pomoć u kreiranju projektnih prijedloga za sudjelovanje u ovom programu.

Program Horizont 2020 ima za cilj povećanje konkurentnosti Europe globalno, ekonomskog razvoja, stvaranja novih radnih mjesta i prevazilaženje ekonomske krize. Omogućeno je aktivno sudjelovanje privrede, posebno malih i srednjih poduzeća, da pokrenu inovativne projekte i povećaju zaposlenost. Tijekom konferencije sudionici će imati priliku da od stručnjaka čuju što je zapravo HORIZONT 2020 i što može ponuditi kako privrednicima tako i fakultetima, te kako mogu pristupiti ovom programu, a posebna će pažnja biti posvećena pisanju kvalitetnih projektnih prijedloga.

Podsjetivši kako Ministarstvo civilnih poslova BiH kroz različite projekte daje snažnu podršku jačanju međunarodne naučne i tehničke suradnje, Ammar Miraščija, šef Odjela za nauku Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine istaknuo je da je oblast nauke i istraživanja do sada posebno apostrofirana u Izvješćima o napretku BiH kao jedna od rijetkih oblasti u kojima je postignut neki pomak. «Aktivnosti Ministarstva civilnih poslova BiH su usmjerene ka ulasku naše zemlje u Europski istraživački prostor i Uniju za inovacije i izgradi strukturu koja zadovoljava europske standarde, a HORIZONT 2020 u tom procesu ima značajnu ulogu», zaključio je Miraščija.

Savjetnik federalnog ministra nauke i obrazovanja, Aldin Međedović, posebno je naglasio važnost Horizont 2020 za bosanskohercegovačku državu koja još uvijek nema izgrađen ni jedinstveni ekonomski prostor, što je osnovni preduvjet za razvoj poduzetničke ekonomije. "HORIZONT 2020 je važan instrument za razvijanje suvremenog poduzetništva i razvoja inovacijskih programa kojim se implicira jedinstveno tržište znanja, istraživanja i inovacija koje omogućava istraživačima, istraživačkim institucijama i poslovnim subjektima da slobodno cirkuliraju i međusobno surađuju kroz kompetitivnost za izvrsnost», istaknuo je Međedović. Prema njegovim riječima, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je u proceduru usvajanja uputilo desetogodišnju Strategiju razvoja naučno-istraživačkog rada i istraživačko razvojne djelatnosti.

„Želimo što prije vidjeti uspješne projekte iz BiH koji imaju razvojni karakter, a posebno projekte koji će uključiti konkretnu suradnju između visokog obrazovanja i naših poduzeća», naglasio je u svom obraćanju sudionicima konferencije Mladen Kostić, ispred kompanije INTERA Tehnološki park iz Mostara.

Kako je objasnio, da bi se to dogodilo BiH treba što veći broj ljudi - i u institucijama, i u poduzećima - koji razumiju na koji način funkcioniraju EU fondovi jer je to jedini način da se razviju valjani projektni prijedlozi koji će biti odobreni, a ova konferencija će upravo u tom smislu ponuditi značajne informacije i iskustva.