Prodaja na gradskim tržnicama dvostruko slabija nego lani

Tržnica u Vrapčićima

Slažu su da se prodaja smanjila za oko 50 do 60 posto. Prema njihovim tvrdnjama, nedavni snijeg i niske temperature donijeli su im velike probleme pa su zbog toga cijene određenih artikala skočile. Svi su složni u jednom, a to je da kupovne moći nema nikako, piše Dnevni list.

Cijene artikala

Cijene na tržnici Vrapčići i na Tržnici su gotovo istovjetne. Blitva, špinat, prasa i raštika su artikli koji se poskupjeli. Cijena blitve se kreće od 3 do 3,5 maraka, špinat košta 5 maraka, prasa 3,5 maraka, vrhovi raštike su 4 marke, a listovi raštike 5 maraka.
"Radi se o velikom poskupljenju blitve, špinata, prase i raštike. Prodaja je ravna nuli, a to i ne iznenađuje s obzirom u kakvom se okruženju nalazimo. Kupovna moć je loša", kazala je Nada Bošnjak, prodavačica na Tržnici. "Prodaja prethodne godine, ali i u novoj se nastavila vrlo loše. Pojedini artikli su poskupjeli s obzirom na niske temperature koje su zadesile regiju", dodala je Nada.

Jasmin Sabljić kaže da su njegovi kupci većinom umirovljenici. Zbog toga se bolja prodaja osjeti samo pri isplati mirovina. "Ali sve je to slabo u odnosu na prethodne godine", ispričao je Jasmin Sabljić. On je dodao da se zbog porasta cijena određenih artikala ne prodaju velike količine. "Ljudi većinom kupe 2 mrkve, 2 luka i malo krumpira. Kupuju smo onoliko koliko moraju i koliko im je dovoljno da jedan dan prežive", kazao je Jasmin.

Loša prodaja

Guja Muhamed iz Blagaja deset godina prodaje svoje proizvode na tržnici Vrapčići.
"Povrće koje se sadilo izvan plastenika promrzlo je i od njega nema apsolutno ništa", kazao je Muhamed. On je dodao kako je potražnja za proizvodima manja, a cijene su veće zbog nedavnih niskih temperatura koje su uništile mnoštvo plodova.

Proizvodi čija se cijena nije povisila su brokula, mrkva, krumpir, luk, karfiol i kelj. Njihova je cijena ostala ista. Brokula košta 6 maraka, mrkva 2 marke, karfiol 3 marke, cijena luka se kreće od 1,5 do 2 marke, salate od 3 do 3,5 maraka, krumpira 1 marku, a kelja od 2, do 2,5 maraka.

Prodavačice domaćih sireva također su se požalile na lošu prodaju.
Mostarka Ramiza Skejo, dugogodišnja prodavačica na tržnici u Vrapčićima, kaže kako se lošija prodaja ne pamti. "Prodaja je slaba, nema kupaca. Razlog je taj što građani nemaju novca. Prethodnih godina se za blagdane dobro radilo, ove godine prodaja je opala bar za 60 posto", navela je Ramiza.