PROBLEMI: 'Mostar parking' u dubiozi, direktor nije primio 17 plaća!

Mo parking, Mostar, parking, Mo parking, pismo, Mo parking, kazne, sms, Mo parking, mostar parking, naplata

...koji ne plaćaju parkiranje ovih dana ponovo se aktualizirala. Uslijedilo je to nakon što su iz ovog poduzeća obznanili da je Sud BiH donio presudu koja im dozvoljava uvezivanje s Registrom novčanih kazni i prekršajnih evidencija, a u svrhu naplate kazni izdatih za neplaćeno parkiranje.

Poništeno rješenje

Direktor poduzeća Mladen Knezović ističe da u dispozitivu presude stoji da se poništava prethodno rješenje Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) i Ministarstva civilnih poslova (MCP) kojim je odbijen stalni pristup Registru te da se predmet vraća na prvostupanjski postupak.

Iz „Mostar parkinga", također, ističu da poduzeće neće moći opstati ukoliko se ovo pitanje uskoro ne riješi.

- Financijske posljedice za poduzeće zbog tog odbijanja su ogromne, odnosno višemilijunske. Ja nisam primio 17 plaća, odnosno kasni mi šest plaća više u odnosu na radnike kojih je dvadesetak. Također, nije riješeno ni pitanje prometa u mirovanju - kazao je Knezović.

Iz Javnog pravobraniteljstva Grada Mostara 2013. godine je potvrđeno da su proces naplate parkinga, kao i sam rad ovog poduzeća nelegalni s obzirom na to da ključne odluke nikad nije potvrdilo Gradsko vijeće.

Uprkos tome, „Mostar parking" je krenuo s radom, a Federalno ministarstvo pravosuđa odobrilo im je izradu obrazaca prekršajnih naloga za neplaćanje parkinga.

Žalbeni postupak

Da bi te naloge mogli slati na kućne adrese vlasnika vozila, zatražili su od IDDEEA-e pristup Registru, što su u ovoj agenciji, a potom i u MCPBiH u žalbenom postupku odbili, vodeći se pismenim mišljenjem odnosno tumačenjem Ministarstva komunikacija i prometa BiH u kojem je navedeno da prekršaje iz obrazaca propisane Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH može izricati samo nadležni organ, odnosno MUP, a ne uposlenici javnih poduzeća, kao u ovom slučaju.

- To je bio osnovni razlog zašto je odbijen njihov zahtjev jer bi IDDEEA u tom slučaju prekršila zakon i nezakonito bi odobrila pristup ovoj evidenciji, što je poslije, u drugostepenom postupku, potvrdio i MCPBiH - kaže Amila Opardija, portparol IDDEEA-e.

Upisani u sudski registar

- Gradsko vijeće je odlukom o utemeljenju ovlastilo „Mostar parking" da naplaćuje parking na području grada. Poduzeće je 2008. upisano u sudski registar, a 2011. dobilo je i ID broj. Što poduzeće, osim toga, treba još imati? Drugo je pitanje sad što nema Gradskog vijeća - rekao je Knezović.

avaz.ba