Pretresli zatvor zbog Cominog bjekstva

KPZ Mostar
Pretres je izvršen danas na zahtjev Tužiteljstva BiH s ciljem izuzimanja dokumentacije koja se odnosi na izdržavanje zatvorske kazne Ilijaševića, prenosi Birn.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić potvrdio je da je tijekom ovog pretresa policija izuzela određenu dokumentaciju, te da je pretres završen.

"Nakon izuzimanja i pregleda dokumentacije, Tužiteljstvo BiH i policijske agencije nastavit će aktivnosti na utvrđivanju odgovornosti osoba koja su omogućila bijeg ovog osuđenika tijekom zatvorskog dopusta", rekao je Grušbešić.

On je dodao da je policija i ranije dolazila u Kazneno-popravni zavod Mostar da bi uzela potrebnu dokumentaciju, ali da im direktor ove ustanove Romeo Zelenika nije htio dati te dokumente.

Iz Tužiteljstva BiH navode da je bijeg Ilijaševića ugrozio obitelji žrtava ratnih zločina, ali i da se bjekstvo negativno odrazilo na sigurnosnu situaciju i odnose između BiH i regije.

"Tužiteljstvo BiH, zajedno s policijskim agencijama i u suradnji sa Državnim tužiteljstvom Hrvatske, poduzima aktivnosti da se ovaj osuđenik uputi na izdržavanje zatvorske kazne, te da se procesuira i kazni za bjekstvo", navode iz Tužiteljstva BiH.

Iz Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru nisu mogli reći ništa o pretresu i izuzetim dokumentima.

Ilijašević, bivši pripadnik Jedinice za posebne namjene "Maturice" Hrvatskog vijeća obrane /HVO/, osuđen je za zločine nad stanovništvom općina Vareš i Kiseljak, uključujući ubojstva počinjena u selu Stupni Do.

On se 24. Rujna nije vratio s dopusta u zatvor, a nakon što je potvrđeno da je u Hrvatskoj, BiH je zatražila izvršenje sankcije u skladu sa sporazumom koji imaju ove dvije zemlje