Premijera predstave Šećer je sitan, osim kad je kocka

predstava, Šećer je sitan, osim kad je kocka

Riječi redatelja: „Ulazeći u brak, naši junaci, Zoran i Nevenka, nemaju jasnu predstavu ni šta je brak niti ko su oni. Tako ulazimo u niz problema koji kulminiraju stalnim i konstantnim nerazumijevanjem i borbom ega.

Ovi problemi su prepoznatljivi i svako ko je u braku, može da osjeti i prepozna situacije koje ovaj komad postavlja pred čitaoca. Njihov univerzalnost, udara u pleksus. Svaki čovek i žena koji su u publici, ali i u braku, osetiće u stomaku istinitost tih situacija; osjetiće da je borba u koju ulaze supružnici iskrena i bespoštedna. Ta, nazigled svakodnevna i obična prepirka, prerastu u otvoren sukob koji kulminira razlazom pred razvod braka. Svako od supružnika različito reaguje na tu novu situaciju, ali se, platonski, vežu za neke već poznate likove, lica iz svoga okruženja. Tu nalaze utjehu. nakon kratkog izleta izvan bračnog kruga, oni shvataju da su, ipak, jedno drugom suđeni, da se najbolje razumiju i da nisu bez razloga ušli u brak, u zajednički život. Vraćaju se jedno drugom.Ova dramska, stilizovana slika bračnog života, predstavlja jasnu metaforu bračnog života, pojednostavljenu sliku koja poručuje da je život jedan, kao i brak. Brak nije samo zajednički život, brak je, ako se ozbiljno shvati, odgovorno shvati, jedna institucija, jedan viši novi udruživanja koji ljude određuje za cijeli život. Nije moguće izbjeći sudbinu.

Čak i kada ste pogriješili u izboru bračnog druga, on je vaš i vi ste njegovi - greška je dio vaše sudbine i sa tim se pomirite. I ako nećete više brak, ako želite razvod, zauvijek ćete biti - razvedeni. Ne postoji mogućnost vraćanja u nulto stanje, početno, djevičansko. Ta vezanost, ta kosmička vezanost, vrlo je važna za naše junake i ona pobjeđuje. Pisan kao komedija, ovaj komad ima neke elemente melodrame, ali samo da bi priča imala svoj okvir. Suštinski, to je moderan, fragmentarni dramski tekst, sa lokalnim šmekom, pisan da nasmije i natjera ljude da se zamisle nad svojim životom i - brakom."

Reditelj: Nikola Pejaković
Scenograf i kostimograf: Dragana Purković Macan
Lektor: Milorad Telebak
Asistent reditelja: Dragana Đedović
Izbor muzike: Nikola Pejaković

Igraju: Aleksandra Spasojević, Ljubiša Savanović, Miljka Brđanin, Željko Mitrović
Ulaznice u prodaji po cijeni 10 KM na blagajni Kosače, svaki dan, od 13 do 20 sati.
Broj mjesta je ograničen!