Premijer Lasić primio novog veleposlanika Hrvatske

Denis Lasić, Vlada HNŽ, veleposlanik Del Vechio
U otvorenom i prijateljskom razgovoru dotaknuti su mnogi upiti bitni za funkcioniranje kako županijske, tako i vlasti na federalnoj i državnoj razini u BiH, te za suradnju dviju susjednih i prijateljskih država.

Predsjednik Lasić je veleposlanika Del Vechia upoznao s temeljnim pokazateljima u svezi s radom Vlade HNŽ i općim stanjem u Županiji, s naglaskom na gospodarske poteškoće, ali i aktualne probleme u radu i djelovanju Vlade.

Veleposlanik Del Vechio je ponudio svu moguću pomoć Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH Hercegovačko - neretvanskoj županiji na planu jačega koordiniranja rada i povezivanja sa županijama u Republici Hrvatskoj, posebice u svijetlu prenošenja pozitivnih iskustava hrvatskih županija u korištenju sredstava iz pretpristupnih EU fondova,javljaju iz Vlade HNŽ.

Zajednički je ocjenjeno kako je iznimno dobro došlo to što se u posljednje vrijeme pitanje položaja hrvatskoga naroda u BiH otvorilo na pravi način i u punoći na najvišim domaćim i EU razinama, te pozdravljena činjenica da će ustavnom reformom, izmjenama Izbornog zakona, provedbom presude Europskoga suda za ljudska prava u slučaju ''Sejdić- Finci'' i preustrojem Federacije BiH - mnogi problemi koji stoje na putu daljnjeg demokratiziranja BiH, njezina gospodarskog jačanja i kvalitetnijega euroatlantskoga integriranja biti prevladani.

Njegova Ekselencija gospodin Del Vechio je, uz ostale dosadašnje diplomatske dužnosti, bio veleposlanik RH u Izraelu i Poljskoj.

Današnjem susretu u Uredu predsjednika Vlade HNŽ bili su nazočni i gospoda: Velimir Pleša, generalni konzul RH u Generalnom konzulatu u Mostaru, Stanko Cmrečnjak, opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu RH u BiH i Veselko Čerkez, predstojnik Ureda predsjednika Vlade HNŽ.