FOTO  PREDSTAVLJENA KNJIGA ''TEBI'' AUTORICE VESNE HLAVAČEK

milić knjiga

Sinoć je u organizaciji HKD Napredak održana promocija knjige pod nazivom ¨Tebi¨ vrsne pjesnikinje Vesne Hlavaček. Pjesnikinja nam rodom dolazi iz Mostara, ovo je njezino drugo predstavljanje javnosti sa zbirkom pjesama. Nakon izlaska njezine prve zbirke ¨Puni krug,¨ koja je bila posvećena njezinoj obitelji, djeci, evo dočekali smo i drugu zbirku pjesama koja je u mnogome posvećena njezinoj mami i njihovoj duhovnoj vezi. Kako sama autorica kaže: ¨Ponekad imam osjećaj kao da sam ja pisala ove pjesme umjesto moje mame.¨ Kroz tijek promocije nas je vodio novinar Nebojša Dimitrijević, a doprinos čitajući poeziju je dala i prvakinja Narodnog kazališta u Sarajevu, glumica Nada Đurevska. Publici se prva obratila profesorica Filozofskog fakulteta u Mostaru Perina Meić koja je u ulozi uvažene književne kritičarke istakla vrlo visoku vrijednost ove zbirke pjesama.

Iako pjesme Vesne Hlavaček svojom formom ponekad ruše okvire koji su zadani za sonete, može se reći da je ovo poezija koja spada upravo u ovaj književni pravac, istakla je prof. Meić, dalje dodavši da se u njenoj poeziji osjeti ljubav, svakodnevni život, osjećaji prema obitelji, ali i činjenica da, ova pjesnikinja, pjevajući o drugima progovara o sebi. Ona ima lijepu i mističnu poeziju u kojoj pjevajući o prirodi ustvari progovara o puno dubljim i onim najjačim osjećajima. Bez sumnje je da će se u ovakvim divnim stihovima pronaći gotovo svaki čitalac.

Ovo je poezija koja počiva na načelima ljepote, harmonije, duhovnosti, sklada, ona svakoga podsjeća na vezu ljubavi i duhovnosti, dodala je prof. Meić. Ovu vezu pjesničku i duhovnu smo osjetili i u sljedećem izlaganju. Pjesnik Mile Stojić je pronašao vrlo lijepe riječi za sonete Vesne Hlavaček uspoređujući je sa samim Petrarkom, Šekspirom i Prešernom. Istakao je da se njezina poezija nalazi na sredini stvaralaštva Vesne Parun i Vesne Krmpotić. Ne radi se ovdje o kvaliteti djela, već o činjenici da pjesnikinja ima najljepše kvalitete od obje. Od jedne tajnovitost i mističnost, a od druge putenost. Na samom kraju su nastupile mlade stipendistice HKD-a Napredak Irena Nikić na glasoviru i Marija Bajo na violini.

Koordinator za izdavaštvo

Mr. sc. Željka Poloni