Predstavljena knjiga Miljenka Buhača ''U Mostar ako kreneš''

"Svih šest priča objavljenih u ovoj zbirci imaju zajedničku crtu traganja za mladosti, kako ja volim reći, za mladosti koja je doživjela totalnu štetu zbog apokalipse koja nam se dogodila.

U knjizi se bavim životima ljudi nakon svega toga što nam se dogodilo, koji se pitaju gdje smo danas, što radimo, jesmo li uspjeli završiti sve ratove, svoje i tuđe?", kazao je Buhač.

"Buhačevi živi junaci misle da su mrtvi, a da im to još nitko ne želi reći, da su oni što su stvarno mrtvi zapravo živi, jer oni im ionako najčešće dolaze na san, čak ih stopiraju na cesti, njihovi abdomeni i glave pune su šrapnela, i sve bi to oni lako podnijeli da ih se pusti s mirom. Ima čak i mrtvaca koji druge uvjeravaju da su živi, da življi ne mogu biti, pa i oni traže svoj mir. Svi traže nemoguće", kaže, među ostalim, u predgovoru knjige urednik Dragan Marijanović.

O skoro tridesetogodišnjem poznanstvu s autorom, njihovom prijateljstvu i suradnji, nazočnima je govorio Mario Vrankić, mostarski novinar. Njihova kolegica i prijateljica Ana Marija Dedić pročitala je dio recenzije Atifa Kujundžića, a za glazbeni dio zaslužna je klapa Hrvoje. Predstavljanju je nazočio veliki broj posjetitelja, prijatelja i kolega Miljenka Buhača.

miljenkobuhacp

Miljenko Buhač rođen je 1961. godine u Jarama, općina Široki Brijeg. Školovao se u Mostaru, gdje je diplomirao na Ekonomskom fakultetu, a svoju profesionalnu karijeru započinje kao novinar.

Dobitnik je prve nagrade Matice hrvatske Mostar za neobjavljenu priču 2003. godine. Do sada je objavio knjigu priča "Glasovi iz Propunte" (2004., Hercegtisak), roman "Čistač zračne luke" (2007. Koncept), a zatupljen je i u panorami bh. proze "Pod pritiskom" (2008., Prosveta, Beograd).

Nakladnik zbirke "U Mostar ako kreneš" je HKD Napredak.

(Fena)