FOTO  Predstavljen program Mostar Film Festivala

Mostar Film Festival

U programu 'Docuspectre' MOFF donosi šest dokumentarnih filmova iz regije. 'Čovjek koji je pojeo sebe', srpskog redatelja Igora M. Toholja donosi priču o jednoj od slavnih, mada bizarnih ličnosti pop kulture bivše Jugoslavije, Branku Crnogorcu Kareliu. Uz ovaj iz Srbije će na festivalu u Mostaru bit prikazan i film redateljice Branke Bešević Gajić, 'Lauš', koji govori o  jednom zlom vremenu kroz koje smo svi prošli, te predstavlja i jednu i drugu stranu prošlosti.

Hrvatski redatelj Branko Ištvančić donosi nam potresan, intiman i dirljiv dokumentarac 'Sve je bio dobar san', koji proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari. Iz hrvatske produkcije bit će prikazan i dokumentarac ''Brda 21000 Split'', film koji u fellinijevskom stilu prikazuje stanovnike jednog neobičnog kvarta.

Ovogodišnji MOFF donosi i dokumentarac o legendarnoj rock skupini Zabranjeno pušenje, koju je pod nazivom 'No smoking in Sarajevo' zabilježio redatelj Gianluca Loffredo. Od domaćih ostvarenja bit će prikazan narativni dokumentarac novinara i redatelja Zdenka Jurilja, 'Druga obitelj', koji prati priču o Udruzi fra. Mladen Hrkać.
U programu 'Dječji klasici' koji se ove godine održava pod sloganom 'Junaci lektire na velikom ekranu', donosi pet igranih filmova za djecu.

Među ostvarenjima rađenim po književnim djelima iz školske lektire, publika 10. MOFF-a moći će pogledati filmove 'Koko i Duhovi' i 'Ljubav ili smrt', redatelja Daniela Kušana, te drugi dio trilogije o poznatom dječaku Koku, 'Zagonetni dječak' redatelja Dražena Žarkovića.Uz Koka, među dječjim klasicima naći će se i 'Šegrt Hlapić', redatelja Silvija Petranovića te 'Duh u močvari', redatelja Branka Ištvančića.

'' Poseban naglasak današnje konferencije stavljamo na program koji se zove 'Hej studenti studentima' u kojem će MOFF predstaviti studentske filmove. Kontaktirali smo sve relevantne filmske akademije iz regije te sa zadovoljstvom možemo najavit da ćemo ove godine u Mostaru okupiti, kako studente, tako i predstavnike Akademija scenskih i dramskih umjetnosti iz Zagreba, Beograda, Novog Sada, Cetinja i Sarajeva'', rekao je to izvršni producent Festivala Ognjen Džinić i dodao kako su u ovom programu predviđene radionice pod nazivom 'Masterclass'.

Predavači na ovim radionicama bit će direktor festivala Slaven Knezović, ovogodišnji laureat nagrade za životno djelo Dragan Despot, hrvatski redatelj Danilo Šerbedžija, direktorica casting agencije Zona, Anila Gajević, začetnik pokreta New Primitives, Zenit Đozić i predsjednik žirija, glumac Velibor Topić.

Ovaj program je namijenjen studentima, a samo ime Hej, kako je istaknuo Džinić, govori da su zahvaljujući pokrovitelju HT Eronetu napravili zanimljivu vezu između festivala i ove kompanije koja Festival podržava već dugi niz godina.

''U ovom programu želimo staviti naglasak na mlade, na stvaralaštvo, te dati poticaj studentima. Nadam se da će ovo biti prvi korak utemeljenju neke konkretnije priče između studenata, MOFF-a i HT Eroneta'', rekla je Misijana Brkić Milinković ispred pokrovitelja HT Eroneta.

Na današnjoj konferenciji za medije predstavljen je i službeni spot Mostar Film Festivala, a kako je poručila umjetnička direktorica Maja Lasić , uz dobar organizacijski tim, završne pripreme su u tijeku te se očekuje uspješna realizacija festivala.
''Uz predstavljene programe, očekuje nas i onaj službeni natjecateljski program koji ćemo predstaviti na završnoj konferenciji kada ćemo imati kompletnu sliku ovogodišnjeg MOFF-a'', istaknula je Lasić.

Medijima se obratio i Antonijo Beus, predsjednik udruženja filmske industrije, koji je naglasio kako će na poslovnoj konferenciji, koja će biti organizirana u sklopu Festivala, po prvi put u Europi na jednom mjestu imati prezentaciju programa oko distribucije kanala i distribucije audiovizualnih sadržaja u postojećim novim tehnologijama.
Inače, 10. MOFF održat će se od 24. do 30. studenog u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

Više informacija kao i fotografije s današnje konferencije za medije možete preuzeti na na službenim internetskim i Facebook stranicama Festivala