Predstavljen program prevencije raka dojke i raka vrata maternice

Dom zdravlja Mostar, Dom zdravlja Mostar, karcinom, karcinom dojke, rak dojke, Dom zdravlja Mostar, Mostar, Dom zdravlja, Dom zdravlja Mostar, Mo parking, Dom zdravlja
Od toga je kod 10 žena utvrđena visoka sumnja na karcinom dojke, a kod njih 7 utvrđena visoka sumnja na karcinom vrata materice, rekao je ravnatelja Doma zdravlja Mostar dr. Davor Pehar.

Prema njegovim riječima, cilj je preventivnih pregleda otkriti bolest prije nego ona izazove kliničke simptome.
U sklopu akcije "Odvojite sat vremena za svoje zdravlje", koju provodi Dom zdravlja Mostar, ženama je omogućeno da tokom samo jedne posjete Domu zdravlja obave dva preventivna pregleda, preventivnu monografiju i preventivni ginekološki pregled s papa testom.

Dr. Pehar je pozvao sve žene da dođu ne pregled, za koji im nije potrebna ni uputnica, niti ovjerena zdravstvena iskaznica.obaviti svakog radnog dana u vremenu od 7 do 19 sati.

Program je namjenjen za sve žene Grada Mostara koje su starije od 45 godine, a koje se, da bi obavile pregled, moraju samo naručiti na brojeve telefona: 319 356 i 335 594 svakog radnog dana u vremenu od 7 do 19 sati.

Predsjednica Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke "Novi pogled" Vasvija Jambrešić rekla je kako je u prošloj godini na području HNŽ zabilježeno 45 novootkrivenih karcinoma dojki te da je od te bolesti u prošloj godini devet žena umrlo.

Jambrešićeva je još jednom upozorila na važnost preventivnih pregleda, ali i psihološke pomoći koju njeno udruženje pruža svim oboljelim ženama.

Također, u sklopu obilježavanje mjeseca listopada, mjeseca borbe protiv raka dojke, danas je na Španskom trgu u Mostaru obilježen i Dan roza trake.

Tom prilikom svi građani Mostara mogli su kupiti roza trake te tako pomoći radu udruženja "Novi pogled", koja pomaže oboljelim od karcinoma dojke.

"Podjelom roza traka želimo upozoriti građane i građanke Mostara na važnost preventivnog pregleda i onog što radi Dom zdravlja Mostar i naše udruženje", rekla je Jambrešić.

Inače, u posljednje vrijeme raste broj žena oboljelih od karcinoma dojke, a snižava se i dobna granica oboljelih.

Dom zdravlja Mostar