FOTO   Predstava Učiteljice izvedena u Gorancima

učiteljice, Goranci, Mostar-Goranci
Predstava autora Dragana Komadine u režiji Roberta Pehara na snažan i upečatljiv način govori o vremenu kada su milijuni muškaraca ginuli od Karpata do Ardena, vremenu kada je suša u Hercegovini uništila i ono malo nasada i kada je žena morala preuzeti glavnu ulogu kako bi sačuvala svoju obitelj.

Predstava prati sudbinu dvije obitelji iz Gradnića u ljeto rane 1916. godine, a kroz cijelu priču predstave vidljiva je uloga hercegovačkog prosvjetitelja fra Didaka Buntića u opismenjavanju žena. Veliki fra Didak na pravi je način prepoznao važnost opismenjavanja žena što je vidljivo iz njegovih riječi da je mjerilo naobrazbe svakog naroda stupanj naobraženosti njegovih žena i da je majka prvi i glavni učitelj svoje djece te da stoga i sama ne može biti neuka.

U predstavi igraju: Andrijana Zubac (Stana), Ana Vučić (Marica - Stanina kći), Ante Bralo (Pero - Stanin sin), Lucija Zubac (Baba Jela - Stanina svekrva), Slavko Pehar (Jozo - Stanin prvi susjed), Ružica Buntić (Luca - Jozina kći), Martina Pehar (Ruža - Jozina kći), Pero Prskalo (Dedo - Stanin svekar), Ivan Zubac (fra Didak Buntić), Jure Zubac (zborovođa) i članice zbora: Marija Prskalo, Ana Zubac, Gabrijela Prskalo, Antonija Pehar, Gabriela Dodig, Petra Prskalo i Marija Pehar.

Izvedbu predstave „Učiteljice" povodom otvorenja ovogodišnje manifestacije Kulturno ljeto župe Goranci u subotu je došlo pogledati veliki broj ljudi. Bilo je i onih koje su predstavu došli pogledati po treći put. Na kraju je glumačku ekipu goranačka publika nagradila sa velikim i iskrenim pljeskom koji je trajao više minuta.