Predstava „U godinama gladi“ u nedjelju pred mostarskom publikom

u godinama gladi, Gradnići, Međugorje, u godinama gladi, fra Didak Buntić - otac sirotinje i narodnog prosvjetitelja, u godinama gladi, HKUD-a 'Didak, Gradnići
... autora teksta fra Ante Marića koju je režirala Tina Laco. U predstavi glumi 15 glumaca članova dramske sekcije HKUD-a Didak iz Gradnića, dok će fra Didaka utjeloviti fra Marinko Šakota, međugorski župnik.

Dramska predstava „U godinama gladi" potanko oslikava teško razdoblje neimaštine i gladi s početka 20. stoljeća i tadašnje nesebično zauzimanje hercegovačkog Mojsija fra Didaka Buntića za svoj narod, koji je poduzeo brojne akcije tijekom kojih je više tisuća siromašne i gladne hercegovačke djece uspio odvesti i privremeno smjestiti u Slavoniju i tako ih spasiti od gladi i sigurne smrti.

Temeljna poruka te drame autora fra Ante Marića jest da su kroz burnu povijest Hercegovinom prolazile mnoge vlasti, vojske, kraljevstava i carstava, a da je ona uvijek ostajala ponosna, sve preživljavala i rađala se iz pepela. Tom dramskom predstavom gradnićki su glumci na najljepši način oživjeli i na mlađe naraštaje upečatljivo prenijeli sjećanje na neuništivi lik i djelo velikog hercegovačkog franjevca fra Didaka Buntića te su mu i na taj način odali zaslužno priznanje za sve što je kroz život učinio za hrvatski katolički puk na ovim prostorima.

Brotnjo.info