FOTO  Predstava 'Plemena' Nine Raine izvedena pred mostarskom publikom

Predstava Plemena
U središtu priče je obitelj koja ima gluhog sina, čiji su svi članovi iznimno fokusirani na to da ga što bolje pripreme za život. U tom njihovom nastojanju da on prevlada svoj hendikep, on nije naučio znakovni jezik. Kada upozna djevojku koja ima gluhe roditelje te i sama polako počinje gubiti sluh, ona ga počne poučavati znakovnom jeziku i kroz njihovu se međusobnu interakciju otkrivaju neki od jezika, uvjerenja i hijerarhija koje postoje unutar obitelji i "proširene" obitelji gluhonijeme zajednice.

Predstava govori o tome kako ljudsko društvo, bez obzira na sav dosad postignut napredak, i dalje u osnovi funkcionira po plemenskom principu. Priča o obitelji, o oblicima slušanja ili neslušanja unutar nje, o riječima kao oružju za kojim se poseže po potrebi, istodobno je priča o sjemenu buntovništva koji tu obitelj može raskoliti. Kroz intrigantnu i katarzičnu priču o ljubavi i izdaji, ona pokazuje kako o toj (ne)pripadnosti i dalje ovisi sreća pojedinca.

Predstava poručuje da smo svi različiti i postavlja pitanje što je važnije - da se čovjek uklopi ili je bitnija njegova vlastita sreća. Ona je metafora društva koja poručuje da trebamo poštivati tuđe potrebe.

HERCEGOVINA.info