Predstava Moja Bosna na sceni HNK Mostar

HNK Mostar, predstava, moja bosna
... „Moja Bosna" Kazališta Modrzejewske iz grada Legnice iz Poljske. Gostovanje ove kazališne kuće u Mostaru omogućio je Mostarski teatar mladih u suradnji s Poljskim veleposlanstvom, Ministarstvom kulture i nacionalne baštine Republike Poljske i Hrvatskim narodnim kazalištem Mostar, piše Dnevnik.ba.

Malo je poznato da je odmah nakon završetka II svjetskog rata u godinama 1946/47. godine na željezničku stanicu Boleslawiec (Poljska) stiglo 28 željezničkih transporta kojima se iz Jugoslavije u Poljsku vratilo 18.000 balkanskih Poljaka, većinom obitelji koje su živjele, emigriravši još u Austrougarskoj, pola stoljeća u selima Bosne i Hercegovine. Ideja da se priča o reemigrantima iz BiH, koji su poslije II svjetskog rata naselili domaćinstva napuštena od Njemaca u regiji Boleslawieca, u regiji Šlezije u Poljskoj, opiše i prenese na scenu rodila se u glavi režisera i direktora Kazališta Modrzejeweske u Legnici, Jaceka Glomba.

Junake ove izuzetne povijesne balade u kojoj su tragični i potresni fragmeti isprepleteni s komičnim scenama, pratimo u godinama iz II svjetskog rata, u tadašnjim situacijama okrutnih borbi svih protiv svih i neposredno nakon rata u selu Gumjera u okolini Prnjavora 30. i 40 godina prošlog stoljeća i krajem 40. tih godina u selu Motile kod Boleslawieca, gdje su se naselili reemigranti. Dotiče i događaje iz vremena opsade Sarajeva, priopeno je iz Mostarskog teatra mladih.

U Kazalištu Modrzejewskiej, pod direkcijom Jaceka Glomba, dosljedno se realizira koncepcija vezivanja umjetničke djelatnosti s prostorom grada, igrajući predstave ne samo na matičnoj sceni, nego i u prostorima starih tvorničkih sala, restorana ili trgovina. Niz nagrađivanih predstava nastalo je iz te koncepcije; među najuspješnijima su šekspirovske postavke (Koriolan, Hamlet, Othello) te prapremijere suvremenih drama, često pisanih po narudžbi kazališta (Balada o Zakaczawiu, Made In Poland, III Furije) i često inspirirane lokalnim pričama i likovima.

Sedam predstava ovog kazališta preneseno je u televizijsku verziju. Kazalište je gostovao širom Poljske i svijeta, ne samo u Europi (npr. Na Fringe Festival u Edinburgu) nego i Rusiji, USA, Argentini i Turskoj.