FOTO  Predsjednik Vlade HNŽ-e Nevenko Herceg sudjelovao u akciji čišćenja Mostara

Mostar, županija, dr. sc. Nevenko Herceg, Nevenko Herceg

Kao predsjednik Vlade, a još više kao sveučilišni profesor koji se bavi upravo pitanjima zaštite okoliša i održivog razvoja, pozdravljam i podržavam u posljednje vrijeme sve češće volonterske akcije čišćenja okoliša koje pokazuju kako, kao društvo, postajemo sve svjesniji potrebe njegova očuvanja. Lijepo je vidjeti i pridružiti se ovim mladim ljudima koji čiste svoja i naša dvorišta od svega onoga što smo kao neodgovorni pojedinci ostavili u našem neposrednm i jedinom okruženju.

Sa zadovoljstvom smo financijski podržali održavanje današnje akcije čišćenja koju je organizirao naš županijjski Fond za zaštitu okoliša povodom obilježavanja za sektor okoliša nekoliko značajnih datuma, netom prošlog Svjetskog dana zaštite ozonskog omotača, današnjeg Europskog dana bez automobila i predstojećeg Svjetskog dana čistih planina.

Podsjetit ću da ovakve akcije nisu novost, od 2016. godine ovakve akcije sustavno provodi i resorno županijsko ministarstvo, bilo da poziva školsku djecu da očiste svoja dvorišta i njihovo neposredno okruženje, bilo da s nevladinim sektorom organizira akcije šireg obuhvata koje traže veći fizički angažman.

Volio bih da se ove akcije ne održavaju samo u prigodi obilježavanja značajnih datuma, nego da se one postanu redovite, da se ovim mladim ljudima pridruži i više nas starijih koji smo i najodgovorniji za ovakvo stanje u okolišu, a još više da svi kao društvo što prije promijenimo loše navike ugrožavanja okoliša neodgovornim ponašanjem.

Danas smo gradonačelnik Bešlić i ja dogovorili s ljudima iz Fonda da se iduće subote organizira akcija sadnje stabala u gradskim kvartovima i da nastavimo zajedničke akcije jačanja javne svijesti o ugroženosti okoliša i potrebi usvajanja okolišu prijateljskih načina ponašanja svakog pojedinca, ali i zajednice u cjelini, rekao je premijer Herceg.