Povukli se radnici hotela 'Ero' koji su jutros nenajavljeno blokirali sjeverni ulaz u Mostar

prosvjed radnika hotela ero
... razišli.

Hotel "Ero", odnosno nekadašnji "Dom umirovljenika", u vlasništvu je Zavoda PIO FBiH, a Vlada Hercegovačko-neretvanske županije donijela je odluku o kupovini hotela. Međutim, kupoprodajni ugovor još uvijek nije potpisan. Uvezivanje radnog staža traži 40 radnika, piše Dnevni avaz.

Današnji prosvjedi nisu bili najavljeni, pa policija pokušava nagovoriti radnike da se povuku, jer su se već formirale velike kolone automobila.

Radnici hotela "Ero" početkom veljače obratili su se pismom premijeru FBiH Fadilu Novaliću, u kojem su naveli:

- Ne možemo ostvariti pravo na zdravstvenu skrb, a kamoli da su nam uplaćeni doprinosi i otpremnine po Programu za zbrinjavanje, koji je odobrila Vlada FBiH još 2013. godine. Ovdje se ne radi o pojedincu, već o 60 hranitelja obitelji. Mi nemamo više šta izgubiti, jer su nam odlukom o prodaji zgrade u kojoj je poslovao hotel „Ero", a u vlasništvu MIO/PIO, oduzeli pravo na rad, ljudskost i dostojanstvo.

Tada su radnici najavili da će svoja prava tražiti na sve načine.

Polovina radnika „Ere" prijavila se za obeštećenje, koje, prema zaključku Federalne vlade, treba isplatiti Zavod. Ostali radnici traže uplatu doprinosa za četiri i po godine, za što je neophodno 1,2 milijuna KM. Hotel je prestao s radom u studenom prošle godine i u tijeku je predstečajni postupak.