Potpisivanje peticije radi postavljenih repetitora na Studentskom domu u Mostaru, mještani imaju stalne glavobolje i poremećaj s

repetitor, Mostar, studentski dom, peticija
Prije šest godina je na Studentski dom postavljen jedan repetitor. Nedavno su se preko noći pored njega pojavilo još osam baznih stanica što je šokiralo mještane. Oni tvrde da u zadnje vrijeme imaju konstantne glavobolje i stalni osjećaj slabosti cijelog organizma. Uvjereni su da postavljene bazne stanice zrače i štete njihovom zdravlju i zdravlju njihove djece. Građani ovoga dijela grada stavljaju svoj potpis kako bi inspekcija poduzela mjere da se ustanovi jesu li i koliko štetni repetitori po zdravlje mještana.

Zdravstvene posljedice

Oni su sigurni da njihove zdravstvene tegobe potječu od zračenja repetitora.

"I djeca i ostali stanovnici se stalno žale da ih boli glava i da ne mogu spavati po noći. Zračenja sigurno ima, jer nam se zdravlje pogoršalo od kada su postavljeni odašiljači koji se nalaze kraj naših kuća", kazao je Mile Vrljić, inicijator peticije. Kada je postavljen prvi repetitor još prije šest godina, priča Vrljić, došla je inspekcija iz Banje Luke i izvršila mjerenje zračenja.

"Zračenje je mjereno s više pozicija. Utvrdili su da je raspon zračenja u granici. To se dogodilo kada je bio postavljen samo jedan repetitor. Međutim, sada ih je znatno više", dodao je Vrljić.

Njegov susjed Željko Čuljak također smatra da se nešto po ovom pitanju mora uraditi, jer narušeno zdravlje građana je dokaz da zračenje itekako postoji.

"Zračenje je veliko, to je sigurno. Moji ukućani i susjedi se žale na zdravstvene tegobe. Pod hitno se mora izmjeriti zračenje i poduzeti nešto po tom pitanju", kazao je Čuljak.

Po zakonu

Ravnatelj mostarskog Studenskog doma Dragan Mikulić je kazao da su repetitori postavljeni po zakonskim propisima, ali da on nije relevantna osoba za davanje bilo kakvih komentara.

"Ja sve radim prema zakonu. Za detaljne informacije je najbolje obratiti se HT Eronetu i BH Telecomu", rekao je Mikulić.

Hidajeta Čomor, glasnogovornica BH Telecoma, kazala je za Dnevni list kako su repetitori postavljeni u skladu sa zakonskim odredbama te da je utvrđeno da zračenje nije štetno po zdravlje stanovnika.

"Mi imamo baznu stanicu na Studentskom domu već nekoliko godina. Postavljena je prema zakonskim propisima. Nijedan repetitor se ne može postaviti bez suglasnosti nadležnih tijela", kazala je Čomor.

U HT Eronetu jučer, unatoč pokušajima, nismo uspjeli nikoga kontaktirati po ovome pitanju.

Dnevni list