PORODILIŠTE RUŠI REKORDE Snježna oluja donijela 'baby boom'

KBC Mostar - Bolnica snijeg 2012

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović / Dnevni list

Za četiri dana 'nevremena' rođeno je čak 40 beba što je doista  nesvakidašnja pojava u mostarskoj bolnici. Tako je na porodiljnom odjelu, kako nam reče jedan od liječnika, zapravo prava 'luda kuća'.  Osim žena koje trebaju biti u bolnici, tu su i one koje su trebale ići kući, a ne mogu zbog neprohodnih cesta, ali i one kojima je termin poroda blizu pa ne smiju čekati kući kako im se ne bi dogodilo da do porodilišta moraju pješice ili na bageru kako je to bilo trudnicama koje su počele rađati u subotu, 4. veljače. Toga dana, kada je život u Mostaru i većem dijelu Hercegovine potpuno paraliziran, na porodiljnom odjelu KB-a Mostar rođeno je osam beba. Neke žene do bolnice su morale pješice ili bagerom, jer je cesta do bolnice, na sramotu Mostara, bila neprohodna. Hitna služba bila je nemoćna i nije se mogla probijati kroz snježne nanose koji su na cesti bili veći od pola metra. Ljudi su tog dana u Mostaru bili prepušteni sami sebi. Bila je to borba za goli život.

Prepun odjel


Dr. Ivan Bušić, koji se toga dana s dvije trudnice iz zapadne Hercegovine pokušao probiti do Mostara, svjedoči kako se u subotu, ali i u danima poslije za trudnice odvijala prava drama. U subotu nije uspio do Mostara, a trudnice su se vratile kućama, jer, srećom, porodi još nisu bili počeli.
U utorak je dr. Bušić preko telefona koordinirao i porod u Širokom Brijegu, jer trudnica zbog neprohodnosti nije mogla u Mostar. Iako se radilo o rizičnom porodu, sve je, na sreću, završilo dobro. 

Dr. Bušić potvrdio je kako je odjel prepun žena i beba. Zbog velike gužve za porodilje su morali osigurati dodatne sobe.
- Porodiljni odjel je prepun. Neke žene su došle iako im još nije počeo porod, jer osjećaju bolove. Nema više mjesta, ali nikoga nećemo vratiti, kaže dr. Bušić za Dnevni list

On navodi kako su neke žene možda malo i od straha dobile bolove, a također i svaka promjena vremena, pa i ova utječe i na bolove pa i na porod.
- Žene se malo uplaše pa dođe do poroda, dodaje dr. Bušić. 

On ističe kako su sve bebe i sve žene dobro. Situacija na porodiljnom odjelu je pod punom kontrolom zahvaljujući liječnicima i medicinskim sestrama koji ulažu velike napore da sve bude kako treba. Neki od njih radili su ovih dana i dvostruke smjene.
- Sve je prilagođeno situaciji i jako je važno da u ovakvim okolnostima nije došlo ni do kakvih komplikacija, ističe dr. Bušić.

U Brankovcu stabilno


U drugom mostarskom porodilištu - u Brankovcu ovih dana nije tolika gužva. Dr. Alma Vila Humačkić kaže kako je ovih dana rođeno pet do šest beba, jer su informacije bile takve da je cesta očišćena samo do KB-a Mostar pa su tako trudnice uglavnom prevožene u porodilište na Bijelom brijegu. Dr. Vila Humačkić kaže kako je situacija u Brankovcu stabilna i pod kontrolom te da nema nikakvih problema. Iako je u dijelu grada gdje je smješteno ovo porodilište nestalo struje, osiguran je agregat tako da porodilište nije bilo u mraku. 

Liječnicima i medicinskom osoblju na porodiljnom odjelu treba odati priznanje. I većina drugih medicinara u gradu na Neretvi zaslužila je sve pohvale. Međutim, gradske i županijske vlasti definitivno su pale na ispitu. Na žalost i na sramotu, činjenica je da se nije moglo prići Kliničkom centru, da je Hitna služba bila paralizirana, da se nije mogla osigurati ekipa koja bi ljudima mogla spasiti život. Treba kazati i kako je Mostar jedini grad u Bosni i Hercegovini gdje bolesnici u subotu nisu dobili doručak, a ručak tek nakon brojnih apela negdje oko 15 sati.