FOTO  Podgradina - 23 godine šutnje

Hercegovina, Podgradina, Ivan Bokšić, Klub studenata povijesti Filip Lastrić
U organizaciji su sudjelovali Klub studenata povijesti ,,Filip Lastrić'', Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata i Udruga Hrvatsko Srce Nade.

Predavanje je upriličeno povodom godišnjice stradanja osmero hrvatske djece u naselju Podgradina kod Viteza čiji su životi ugašeni 10. lipnja 1993. godine u trenutku njihove igre. Dodatnu tragediju daje i činjenica da nitko nikad nije odgovarao pred sudskim institucijama za ovo, a i javnost nije dovoljno upućena

,,Svaki rat u povijesti je donio samo loše, ali postoje stvari koje se jednostavno nisu smjele dogoditi. Svi mi, ako želimo živjeti bolju i sretniju budućnost, imamo zadatak čuvati uspomenu na žrtvu ove nevine djece'', poručio je u svom predavanju Ivan Bokšić, predsjednik Kluba studenata povijesti ,,Filip Lastrić''.

Program su dodatno učinili dostajnstvenim i prigodni stihovi koje je recitirao David Vasilj, a na gitari ih popratila Katarina Marošević. Prisutnima se obratio i predsjednik Udruge Hvatsko Srce Nade, Luka Prolić, koji je izrazio želju da ovo obilježavanje bude upriličeno i sljedeće godine kako bi se proširila istina o ratu u Središnjoj Bosni.

,,Tužno je što svijet, institucije, pa ni mediji, nikada nisu prepoznali potrebu da se ovakav zločin istraži. To je potrebno kako bismo imali zdrave temelje za budućnost i učinili sve da se Podgradina nikada ne ponovi'', rekao je Prolić.

Program obilježavanja ove tužne godišnjice nastavljen je u 20 sati i 45 minuta na Trgu hrvatskih velikana gdje su građani Mostara simbolično zapalili svijeće u obliku broja osam.

HERCEGOVINA.info