Počinje upis na fakultet, na Sveučilištu u Mostaru slobodna 4352 mjesta

Vlada HNŽ, stipendije, studenti, studenti, ovisnost, tehnologija, studenti, stanovi, Mostar, studentski dom, savjeti, preživljavanje, studenti, sveučilište, Mostar, studiranje, studenti, skupoća, brucoši, party, učenje, alkohol, studenti, Mostar, Mostar sveučilište, brucoši, upis, studenti, prevara, stanovi, studenti, Mostar, sveučilište, studenti, hrana, menza, kolumna, studenti, sveučilište, Mostar, upis, Mostar sveučilište, upis, sveučilište, Mostar, studenti, stanovi, Mostar, sveučilište, upis, Mostar, studenti, studiranje, Sveučilište u Mostaru, Mostar, sveučilište, studenti, Hrvatska, studenti, Mostar, Mostar sveučilište, život, Mostar, studenti, studentski dom, Mostar, studenti, tečajevi, tečaj, Mostar, upisi, sveučilište, Sveučilište u Mostaru, Sveučilište Mostar, upis, Mostar, Mostar, Sveučilište Mostar, sveučilište, studenti, Mostar, sveučilište, Sveučilište u Mostaru, slobodna mjesta, Mostar, studenti, Mostar, svečilište, studenti, Sveučilište Mostar,
Za one koji se odluče studirati na Sveučilištu u Mostaru, za akademsku 2014./2015.. planirano je 4352 mjesta na preddiplomskim studijima, te 1990 mjesta na diplomskim. To je, u odnosu na akademsku godinu koja je u tijeku, više za 315 mjesta.

Jedan od razloga povećanja broja mjesta na preddiplomskom studiju je raznovrsnija ponuda na nekim fakultetima. Mi smo prijedloge dobivene od fakulteta poslali županijama na usvajanje, nakon čega će biti raspisan natječaj za upis.

Očekujem da će se to dogoditi polovinom ovog mjeseca - rekao je prof. dr. sc. Vojo Višekruna, pomoćnik rektorice za nastavu i studente Sveučilišta u Mostaru. Kada je u pitanju proširena ponuda, sljedeće godine najviše novina bit će na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti. Tako su ponuđeni smjer fizike, geografije i kemije, svi kao jednopredmetni, a dosad su bili u kombinaciji s nekim predmetom. Na tom fakultetu uveden je i novi smjer tehnika, te na zahtjev Srednjobosanske županije i glazbeni smjer - Kreševo.

Na ovom fakultetu je i novina na diplomskom studiju gdje se otvara specijalistički diplomski stručni studij sigurnost. I na Fakultetu strojarstva otvara se novi stručni studij sigurnost i zaštita. Fakultet zdravstvenih studija će ove godine otvoriti novi preddiplomski studij primateljstva, a Filozofski studij odnose s javnošću, te na zahtjev Vlade Distrikta Brčko takav odjel će biti otvoren i u Brčkom.

Na koncu i novi smjer na Građevinskom fakultetu; arhitektonsko urbano inženjerstvo. - Vjerujem da će svršeni srednjoškolci na našem sveučilištu pronaći što ih zanima jer ove godine imamo veliku ponudu. Očekujemo i veliki broj upisnika iz Hrvatske, ali i svih krajeva BiH. Sigurno je da će broj slobodnih mjesta raspisanih za diplomski sveučilišni studij biti popunjen u skoro stopostotnom iznosu, dok će se na preddiplomski studij upisati, kao i ranijih godina, negdje oko 80 posto studenata - tvrdi za Večernjak dr. Višekruna.

Prijave za II. rok primat će se samo za studije na kojima ostane slobodnih mjesta nakon prvog (I) roka. Broj slobodnih mjesta za II. rok objavit će se na oglasnim pločama Fakulteta u Mostaru. Prijamni ispiti održat će se od 1. do 3. srpnja 2014. godine, a oni koji uspješno polože prijamni, upisi su od 5. do 12. srpnja. Cijena za redovne studente je 150 KM po semestru, odnosno 300 po akademskoj godini. Za izvanredni studij cijena je 750 KM po semestru, a za redovne uz plaćanje, cijena je također 750 KM po semestru, odnosno 1500 KM za akademsku godinu.

dnevnik.ba