Počela konferencija o borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti

Ljubo Bešlić, fakultet, Ljubo Bešlić, Borjana Krišto, Ljubo Bešlić, Murat Ćorić, Bajram, Ljubo Bešlić

Dekanica Filozofskog fakulteta dr. Slavica Juka kazala je kako je problem siromaštva i socijalne isključenosti konstanta za suvremeni svijet, te da je jako važno da se o tome javno govori na znanstven način i da se tim problemom treba profesionalno baviti.

Međunarodnu znanstvenu konferenciju otvorila je predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto. Sudionike konferencije pozdravio je i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Zaželjevši im ugodan boravak u Mostaru i uspješan rad gradonačelnik je kazao kako su siromaštvo i socijalna isključenost su bolest suvremenog društva.

-Podaci, ne samo iz zemalja trećeg svijeta, pokazuju da siromaštvo i socijalna isključenost pogađaju i one zemlje koje imaju uređen socijalni sustav. To nam potvrđuje i podatak da je 17 posto populacije EU u riziku siromaštva. Socijalna isključenost ukazuje na probleme socijalne participacije, kada pojedinci/skupine više ne sudjeluju u ključnim procesima društva i smanjuju svoje društvene kontakte.

Nije stvar samo u siromaštvu nego u pristupu institucijama i drugim mehanizmima socijalne integracije. Sve nam to govori da jedino zajedničkim snagama, suradnjom različitih sektora društva, institucionaliziranih ili ne, mogu se smanjiti učinci socijalne isključenosti.

Mi kao grad unatoč krizi činimo sa svoje strane da se problemi siromaštva ublaže. Znamo da to ni izbliza nije dovoljno i da ćemo svi morati uložiti više napora.Stoga vjerujem kako će nam i ova Konferencija svima biti od pomoći u prevladavanju tog problema-kazao je na koncu svog obraćanja Bešlić.

Cilj konferencija je osvijestiti postojeće suvremene probleme i pitanja ljudskih prava u raznovrsnim područjima socijalnog rada, te potaknuti međunarodnu interdisciplinarnu suradnju okupljajući stručnjake iz područja znanosti i prakse socijalnog rada i srodnih profesija. Potaknuti aktivan pristup socijalnog rada šireći spoznaje o mogućnostima promocije i zaštite ljudskih prava, socijalne pravde s posebnim naglaskom na prevenciju i suzbijanje siromaštva i socijalne isključenosti, također je jedan od ciljeva konferencije.

Kako je najavljeno na konferenciji će sudjelovati oko 300 sudionika iz 27 zemalja svijeta. Konferencija će se održavati na Filozofskom fakultetu mostarskog Sveučilišta i trajat će do 23. listopada.