Pobuna stanara u Mostaru: Ne želimo opet proživljavati katastrofu

Naime, ovih dana drugi pekar želi ponovno u istom poslovnom prostoru otvoriti pekaru.

Bez suglasnosti stanara

Pobunom stanara jučer su zaustavljeni radovi vlasnika pekare koji je počeo dizati dimnjak uz zgradu. Majstori su krenuli s postavljanjem skele uz zgradu i bušenjem zidova što je izazvalo bijes stanara koji su intervencijom policije, a zatim i gradskih inspektora, privremeno zaustavili radove.
Stanari su ogorčeni, navodeći kako ni pod koju cijenu neće dopustiti da im se povijest ponavlja.

- Nitko od stanara nije dao suglasnost da on može izvoditi ove radove i praviti solunar uz zid, na prijevaru su dobili tek suglasnost od jedne starije stanarke koja je potpisala misleći da su i drugi stanari dali suglasnost. Nema šanse da mu dopustimo da nastavi s radovima, borit ćemo se do zadnjeg. Katastrofu koju smo proživljavali prije tri godine jednostavno ne želimo i nećemo ponovno proživljavati, ustrajni su stanari. Pojasnili su kako je vlasnik pekare već počeo s renoviranjem poslovnog prostora, no da bi pekara proradila, trebaju napraviti ispušni otvor, odnosno dimnjak, i bez njega ne mogu raditi.
- Njima treba odvod, neće moći otvoriti pekaru dok nemaju odvod, namjera im je uz zgradu napraviti solunar kako bi sav dim i smrad išli u zrak, tvrde stanari.
Jedan od stanara, Suad Jelin, koji stanuje na prvom katu odmah iznad pekare, podsjetio je na sve grozote koje su godinama proživljavali, navodeći kako se i danas osjete posljedice.

- Nismo bili u stanju otvoriti prozore, sav smrad nam je ulazio u stanove. Godinama smo svi imali probleme sa žoharima i štakorima koji izlaze iz pekare. Kompletan mi je parket otišao od topline, fasada je crna, a pogledajte što je ostalo od borova koje smo zasadili, kazao je Jelin pokazujući na izgorene borove.
Istaknuo je kako su stanari, nakon saznanja da će pekara ponovno biti otvorena, išli kod gradskog načelnika Odjela za gospodarstvo i komunalne poslove Omera Pajića koji im, navode, kazao da ukoliko vlasnik pekare krene s radovima, nazovu odmah inspekciju.

- Mi smo to i uradili. Nemoguće je da pekara bude u sklopu stambene zgrade, mi želimo svoj mir, ovdje nitko neće dizati dimnjak bez naše suglasnosti. Imali smo ovaj problem i samo svojom upornošću smo ga uspjeli riješiti, kazali su stanari.

Traže što im zakon dopušta

Stanar Smiljan Perić je kazao kako oni nisu protiv onoga što vlasniku pekare zakon dopušta.
- Ali s druge strane, sve što nama zakon dopušta, mi ćemo tražiti i mislim da imamo na to pravo, kazao je Perić.
Stanari su pojasnili i kako je poslovni prostor u kojem se želi otvoriti pekara ilegalno nadograđen te da iako postoje rješenje o rušenju, nadograđeni dio još nije u potpunosti srušen.

ĐIDELIJA: Ukoliko nema dozvole, radovi će biti obustavljeni

Načelnik Odjela za inspekcijske poslove Hilmo Đidelija nam je potvrdio kako je jučer inspektor izašao na lice mjesta, no što je utvrđeno, do jučer mu nije bilo poznato.
- Nakon dojave građana inspekcija je odmah izišla na teren i trenutačno mi nije poznato što je točno utvrđeno. Ali u svakom slučaju mi ćemo poduzeti zakonom predviđene mjere, ukoliko vlasnik bude imao odobrenje za gradnju tog dimnjaka, mi ne možemo ništa poduzeti, no ukoliko izvodi radove bez dozvole, inspektor će iste zabraniti i naložiti uklanjanje izvedenih radova koji su rađeni bez odobrenja, kazao je Đidelija.

Dnevni list