Po 2 milijuna maraka za zračne luke u Mostaru i Tuzli

zracna luka mostar

Jednom od odluka, za JP Aerodrom Tuzla je izdvojeno 430.000 KM namijenjenih za subvencioniranje dijela materijalnih troškova poslovanja. U drugoj odluci radi se o iznosu od 1.570.000 KM za istu zračnu luku, a sredstva će biti utrošena za unapređenje i nadogradnju prilaznih svjetala, projekte izgradnje nove zgrade putničkog terminala s pratećom opremom, sanaciju poletno-slijetne staze-piste i terminala za skladištenje aviogoriva, te za nabavku cargo opreme, piše Dnevni list.

Adaptacija

Isti iznos od 1.570.000 KM izdvojen je i za JP Zračna luka Mostar, a sredstva su namijenjena za nabavku vozila i opreme za prihvat i otpremu zrakoplova i putnika, opremu za službu sigurnosti, informatičku opremu, master plan - idejno rješenje, rekonstrukciju terminalne zgrade i nadogradnju sustava videonadzora, izgradnju i formiranje cargo centra, projekte i idejna rješenja za Zračnu luku, kao i za protupožarnu opremu. Četvrtom odlukom je mostarskoj zračnoj luci dodijeljeno 430.000 KM na ime tekućih troškova, osiguranja imovine i osoba za 2016. godinu, troškove energenata, školovanje osoblja, sudjelovanja na sajmovima, troškove liječničkog pregleda uposlenih i za tekuće održavanja opreme.

Kolektivni ugovori

Jučer je na sjednici održanoj u Sarajevu donesena i odluka o produženju primjene kolektivnih ugovora koji nisu usklađeni sa Zakonom o radu do njihovog usklađivanja, a najduže za 90 dana. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a bit će primjenjivana od 15.3.2016. godine.

Vlada je također, dala suglasnost na Sporazum o nastavku primjene kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH.

Vlada je usvojila i Izvještaj o radu Vlade za 2015. godinu u kome se navodi kako je
ukupan procent izvršenja planiranih aktivnosti na razini Vlade FBiH u 2015. godini, odnosno prosjek po ministarstvima, 87 posto.

Dnevni list