FOTO  Pjesnički prvijenac Ivana Vrljića Putnik u vremenu predstavljen u Galeriji Aluminij

Galerija Aluminij, Ivan Vrljić
Studen koja je stegla grad na Neretvi sinoć je pitko razbijalo Vrljićevo stihovlje, ukoričeno u izdanje imena Putnik u vremenu, s ukupno 44 pjesme različne tematike, premda s naglašenom dominacijom ljubavne poezije. Zbirka je objavljena u nakladi Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, pod uredničkom palicom književnice Anita Martinac, te s kritičkim prosudbama prof. Tine Laco i književnika Veselina Gatala. Ilustracije u knjizi potpisuje Julijana Raič, a fotografiju koja resi naslovnicu fotograf Željko Miličević.

U opuštenomu ozračju, i uz kazivanje stihova iz knjige, prvo objelodanjeno djelo ovoga nezaobilaznog sudionika pjesničkih susreta zajednički su predstavili urednica Martinac, ocjenjivači Laco i Gatalo, te direktor Galerije Aluminij Darko Juka, dok se za riječ javio i splitski književnik Jure Papić, pozvavši Vrljića na organiziranje promocije i na jadranskoj obali.

Osvrćući se na knjigu, Veselin Gatalo je, između ostaloga, kazao kako Vrljićevo nemalo odstupanje od pjesničkih kanona, ne inzistiranje na rimi i na zadanim formama, potpuni izostanak straha od otkrivanja sebe, neupitna pismenost i sposobnost vladanja riječima i ritmom, čine ovu zbirku zanimljivom pobornicima primata poezije nad prozom. Da se Ivana, nakon ove zbirke, može nazivati pjesnikom složila se i prof. Tina Laco, poručivši kako je njegova zbirka začuđujuća u svojemu isplivu iz gotovo standardiziranih mladenačkih poetika koje tendenciozno izbjegavaju stroge strukture, neumorno traže nove forme i koriste blagodati nekonvencionalnosti.

- On je, zapravo, u svojoj ustrajnosti u pjesničkoj disciplini, u svojemu predanom vraćanju pjesničkim kanonima, ekscesan u odnosu na uvriježeni pristup pisanju pjesnika njegova naraštaja - kazala je Laco, izvrsno raščlanivši ponuđeno iz Putnika u vremenu.

Glazbeno oplemenivši izvrsnu večer, Nina Deronjić je, uz pratnju prof. Melihe Kulukčija na klavijaturama, izvela Mozartovu ariju Susanna, dok su Ani Miljko i Igor Raguž počastili nazočne bezvremenskom Stand By Me.

Inače, Ivan je Vrljić rođen 1989. u Mostaru. Pri Filozofskomu je fakultetu Sveučilišta u Mostaru diplomirao povijest umjetnosti i filozofiju. Poezijom se bavi od svoje jedanaeste godine, pjesme su mu već objavljivane u književnim časopisima, a zamijećen je i na različnim književnim događajima, ne samo u BiH. Živi i stvara u Mostaru.