FOTO  Pjesnici HIL-a iz cijelog svijeta na susretu u Hercegovini

Hercegovina, Udruga Hrvatske izvandomovinske lirike HIL

na kojem se tradicionalno okupljaju pjesnici hrvatskog podrijetla koji žive izvan domovine, iseljenici i emigranti, kao i povratnike u domovinu te ostali liričari koji njeguju hrvatsku pisanu riječ.

Pjesnici se okupljaju još od 2000. godine, kada su se prvi put okupili pjesnici u New Yorku u želji da povežu kako hrvatske zajednice diljem Amerike i Kanade tako i pojedince koji njeguju hrvatski jezik, pozitivna energija se prenosi i na nova odredišta, gradove u kojima još žive aktivne hrvatske zajednice i umjetničke skupine, te okuplja nove članove iz SAD-a, Kanade, Europe, Južne Amerike, Australije pa čak i Južne Afrike. Poput putujućih trubadura pjevajući najčešće o tipično iseljeničkim temama - čežnji za rodnom kućom, nevinošću djetinjstva, boli rastanka, ali i o onim općeljudskim - smislu života, ljubavi, prolaznosti i vjeri. Putujući „o svom trošku" od New Yorka do San Pedra, Las Vegasa, Vancouvera, Clevelanda, Toronta i drugih odredišta udruga prerasta u svojevrsnu obitelj koja u kakofoniji stilova i narječja traži i potvrđuje svoje hrvatsko podrijetlo. Vezivno tkivo udruge su ne samo pisana riječ već i međusobna druženja pjesnika. Nadovezuju se susreti u Zadru, Zagrebu, Solinu i Vukovaru.

Tijekom susreta u 2018. planiran je posjet Međugorju, Čapljini, Mostaru, Ljubuškom, Širokom Brijegu, Rami i ostalim mjestima u Hercegovini, gdje će se u petodnevnom druženju gosti upoznati sa kulturnom tradicijom, povijesnim znamenitostima, te i tom prigodom imati i književne susrete.

Pjesnici, ujedno i članovi značajnih Hrvatskih zajednica diljem svijeta, koji nam dolaze sa raznih kontinenata povezat će se sa Društvom hrvatskih književnika Herceg Bosne i Ogrankom Matice hrvatske u Čitluku, kao i Simfonijskim orkestrom Mostar, te će u nadi nove plodonosne suradnje oživjeti empatiju i senzibilitet svih generacija. Prigodom četverodnevnog druženja planirane su dvije književne večeri i to:
u Mostaru, u Galeriji kraljice Katarine Kosače 5.srpnja 2018. s početkom u 20,00 sati i
u Međugorju, U Majčinom selu 6.srpnja 2018. s početkom u 20,15 (nakon večernje mise).
Organizator susreta je Središte Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH i Hrvatska izvandomovinaka lirika, u suorganizaciji sa Društvom hrvatskih književnika Herceg Bosne i Ogrankom Matice hrvatske u Čitluku.
U programu sudjeluju dvadeset tri pjesnika i to iz
Željka Marija Čorak Vancuver Kanada, Ivan Gerić Detroit USA, Nasja Bošković Mayer Saint Louis USA, Ivanka Sabolić Rukavina Kent USA, Mate Tafra Lausanne Švicarska, Suzana Tkalčić San Pedro USA, Ivan Župa Beč Austrija, Branka Grakalić Wil Švicarska, Nadica La Rosa Farum Danska, Ivanka Madunić Kuzmanović Greendale USA, Anica Markov Caracas Venezuela, Pero Rotim Innsbruck Austrija, BIH, Ana Petrović Beč Austrija, Florijan Bebić Beč Austrija, Angie Luburić Australija, te pjesnici iz DHK HB, Ivan Sivrić, Miljenko Stojić Mića, Joso Živković Soja, Grgo Mikulić, Marina Kljajo Radić, Ivan Vrljić, Marela Jerkić Jakovljević, Antun Lučić, Ivan Baković i Anita Martinac.