Pedijatrija SKB Mostar: Posjete zabranjene, gužva je tolika da su majke sinoć spavale na stolicama

04.01.2019

Dežurne ekipe na Odjelu pedijatrije SKB Mostar zadnjih dana imaju pune ruke posla.

Kako su nam rekli naši sugovornici, stanje je takvo da su majke sinoć spavale na stolicama jer nije bilo slobodnih kreveta.

- Slučajevi gripe, upale pluća i brojnih drugih infekcija napunili su odjel do te mjere da smo pacijente koje žive u blizini puštali na kućno liječenje jer nismo imali slobodnih mjesta. Ostali su oni koji moraju biti pod stalnim nadzorom liječnika, a drugi nam dolaze po potrebi ili na terapije tijekom dana - rekli su za Pogled.ba sugovornici sa Odjela pedijatrije SKB Mostar.

Dodaju kako ovo stanje traje već nekoliko dana, te kako je i za Novu godinu bila slična situacija. Radi se o klasičnim bolestima za ovo doba godine, ali zbog toga što se radi o najmlađim pacijentima, mjere opreza su veće.

- Zbog ove situacije ograničene su i posjete na našem odjelu. Unutra smije ući samo jedan roditelj i tako da će biti sve do normalizacije stanja. Stoga molimo obitelji pacijenata da se pridržavaju pravila koja smo postavili jer svako odstupanje od njih može uzrokovati širenje zaraza - naglasili su naši sugovornici. Čak je zabranjen prelazak iz jedne sobe u drugu kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa gripe, a što bi dovelo do još težeg stanja malih pacijenata.

Ova situacija je možda najbolji primjer koliko je potrebno Odjel pedijatrije premjestiti u nove prostorije gdje će djeca imati bolje uvjete smještaja i liječenja. Najavljeno je da bi uskoro trebala početi izgradnja nove zgrade Klinike za dječije bolesti SKB Mostar. Projekt je već trebao biti realiziran, ali sporost administracije kod kreditora je to do sada onemogućila. Najavljeno je kako bi na proljeće trebao biti postavljen kamen temeljac za novu zgradu, te kako bi ona mogla biti useljena do kraja iduće godine.

To je jedini dio bolnice koji do sada nije obnovljen, a izgradnjom nove zgrade problem smještaja i uvjeta liječenja djece u SKB Mostar bi trebao biti riješen za idućih 50 godina. Kredit je odobren i samo se čeka odobrenje kreditora za objavu natječaja za izvođača radova. Dok se projekt ne realizira, vjerojatno ćemo i dalje čitati vijesti o tome kako majke noći provode na stolicama uz svoju djecu jer kapaciteti trenutnog Odjela za pedijatriju su nedovoljni.

loading...