Otvorena samostalna izložba slika akademskoga slikara Josipa Mijića

Samostalna izložba akademskoga slikara Josipa Mijića, magistra slikarstva ars sacra, nazivlja Život u kutiji, otvorena je večeras (srijeda, 24. studenoga 2010. godine) u izložbenomu prostoru Galerije Aluminij u Mostaru. U ime Aluminija d.d. Mostar nazočne poštovatelje likovne umjetnosti i samoga slikara pozdravio je Darko Juka, predstojnik Ureda za odnose s javnošću Aluminija, upoznavši posjetitelje sa životopisom i stvaralačkim djelovanjem umjetnika. Iznoseći upravo stručnu kritiku, Juka je iščitao ulomke iz teksta o izloženim Mijićevim djelima, kojega potpisuje prof. Ante Kajinić, prodekan na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, smještene na Širokomu Brijegu.

- Djela Josipa Mijića su istinski bliska, ogoljena u iskazu do gotovo potpune jednostavnosti, kao najvišega postignuća svakoga stvaranja, zbunjujuća za neiskrene, nadobudne, poticajna za budne i samozatajne, koji se ljepoti i grandioznosti životnoga realiziranja nadaju iz svojih kutija, poput svjetlosnih žižaka, i u omeđenim životnim transverzalama, kutijama, kao sastavnicama vjerovane nedoglednosti. Takovo kazivanje djela ovoga mladog slikara tim je plemenitije, jer je riječ o autoru, koji vizualnim ukazivanjem na svoja uvjerenja, svijet, u svekolikoj ogrezlosti, uistinu počinje mijenjati, i time realizirati temeljnu misiju umjetničkoga stvaranja - piše, između ostaloga, prof. Kajinić.

Slikar se, osim posjetiteljima, zahvalio i Aluminiju, napose djelatnicima Galerije Aluminij, na ostvarenoj suradnji i na uloženom trudu u postavljanje njegovih sedamnaest radova, a riječi zahvale uputio je i voditeljima i djelatnicima Franjevačke galerije na Širokomu Brijegu koji su osigurali prijevoz slika u Mostar.
Inače, Josip Mijić predaje Teoriju prostora i Računalnu grafiku u statusu mlađega asistenta na ALU Sveučilišta u Mostaru, a istaknut je među svojim kolegama, i zalaganjem i kakvoćom radova. Rođen je 11. travnja 1975. godine u Travniku, slikarstvo na Širokomu Brijegu diplomira 2002. u klasi prof. Ante Kajinića, a 2005. završava i poslijediplomski studij na istoj akademiji, gdje stiče naslov magistar slikarstva ars sacra, pod stručnim vodstvom prof. Kajinića i pročelnika studija prof. Josipa Vasilija Jordana. Dobitnikom je druge nagrade na natječajnoj izložbi nazivlja Pasionski motivi, održanoj u zagrebačkom muzeju Mimara 2005. godine, kao i prve nagrade na 27. međunarodnom natječaju u mini-otisku u Barceloni 2007. godine.