Otvorena izložba "Vatra" u galeriji Aluminij

aluminij, aluminij, Galerija Aluminij, Izložba, Izložba slika, Mostar, marijana galić, humanitarna izložba, Ggalerija Aluminij, Izložba, aluminij izložba, Galerija Aluminij

Postav je satkan od djela 30-tak umjetnika iz više zemalja, kako slika tako i skulptura, zaživio je u Gradskoj galeriji Fonticus u istarskome Grožnjanu, jedinome gradu umjetnika u Hrvatskoj, a prati ga video prikaz tematskih projekata (voda, kovina, zrak). Izložbu je, u nazočnosti mnoštva posjetitelja koji su, unatoč lošemu vremenu, doslovce ispunili Galeriju i Klub Aluminij, otvorio direktor Aluminija Ivo Lasić, a u Mostaru ostaje otvorenom do 5. travnja, nakon čega će biti postavljena u Skoplju (Makedonija) i u Sofiji (Bugarska).

Kustos Galerije Fonticus i auktor Projekta Eugen Borkovsky podsjetio je na to kako je Grožnjan gradom umjetnika već 45 godina te kako tamo živi i stvara 20-tak likovnih umjetnika koji čine Grožnjanski likovni krug.

- Postav je izrodio moj auktorski projekt, kada sam pozvao stvaratelje iz okružja poslati mi svoje radove na temu vatra. Čine ga djela 33 auktora s prostora bivše Jugoslavije, Austrije, Njemačke i drugih zemalja. Vatra je tematskom okosnicom, orijentirom za promišljanje, kojim se bavi ovaj projekt. Priređujući koncept, pitao sam se hoće li auktori željeti promišljati na zadanu temu. Većina ih se odazvala, i to s radovima od kojih je mnogo nastalo ili je domišljeno upravo za ovu izložbu. Tu je Samir Cerić Kovačević koji diptihom opisuje paljenje cigarete te Darko Brajković Njapo koji svoje radove peče u tavi za palačinke. Tu su radovi koji problematiziraju vatru kao vizualni fenomen poigravajući se ishodima njezine pojavnosti. Voljen Grbac i Đenita Kuštrić bilježe ih, Igor Grustini ih nabraja, a Barbara Blasin s njima se poigrava. Tu je Valentin Dimanovski koji zapaža značenje tipske oznake povezane s plamenom. Anne Hausner nudi izlučeni portret vatre, izoliran od svega nebitnog. Slično njoj, Saša Pančić uzima sliku plamena, ali ju stilizira.

Približan ishod, no bez posezanja za doslovnom ilustracijom, nudi Tereza Pavlović koja, strukturom i bojom, dobiva znak. Nešto slično postiže Tanja Pečanić, ali s manje organiziranom strukturom reljefa. Za razliku od njih, Pamela Ivanković doživljaj maksimalno pojednostavnjuje i s pomoću geometrijskih oblika stvara znak koji odgovara elementu teme. Spontani ishod na razini sustava znakovlja, kao rezime vizualnoga propitivanja vatre u materijalu, postiže Zlata Tomljenović koja može pripadati i onoj skupini auktora koja se igra ishodima djelovanja vatre.

Tako Burhan Hadžialjević uspijeva postići slikarskim postupkom na platnu ishod koji nam prenosi snagu nekontrolirane stihije. Nešto umjereniji, ali slične tematike, rad je Damira Leke. Oba stvaratelja prenose dojmove požarišta. Drukčije od njih, na razini ogleda, ali s izvrsnim ishodima, izgovaraju Lovorka Lukani, Marino Jugovac i Leni Raucher. Oni sami potiču vatru kojom oblikuju, utječu na materijal koji im je zanimljiv. Zapažanja o djelovanju vatre, ali na doživljajno–dokumentarnoj razini, obrađuju Đeko Hodžić, Asim Đelilović i Josip Mijić. Dojam gorenja, izgaranja tehnološkim procesom, prenose nam Miranda Legović i Slavica Marin.

Jedna izravno, bilježeći događanje, dok druga to čini neizravno, predstavljajući ishod djelovanja kontroliranoga plamena. Toj skupini pripadaju radovi Vedrana Burula i Damira Mumbašića, s otklonom k problematiziranju iz položaja emocionalno–simboličnoga značenja elementa vatre. Najdramatičniji rad u toj skupini svakako je rad Roberte Weissman Nagy, koja dojam postiže s dva sasma protivna materijala koji su još i u neskladu sa zadanim elementom. Osobni, emocionalni stav pri problematiziranju teme u svoje radove uklapaju i Ira Schneider, Ljiljana Golik i Halil Tikveša. Schneider, vezujući doživljaj iz mladosti i užareno vrijeme radnje, a Golik i Tikveša uza ukomponiranu emocionalnu vrelinu želje – komentirao je Borkovsky, šećući se s posjetiteljima kroza zadivljujući put njegova postava, vrhunski uklopljena u ozračje Galerije i Kluba Aluminij.

Ono što je posebno bitno, Postav je pri svakoj izložbi bogatiji za radove mjesnih stvaratelja te je u Galeriji Aluminij ojačan likovnim uratcima Đenite Kuštrić, Josipa Mijića, Damira Mumbašića, Dalibora Pehara, Darija Pehara i Gorana Ristića, koji sada nastavljaju vatreno putovanje, u prvome redu u Makedoniju. Svečanost je glazbeno oplemenila katedralna muška klapa Krš iz Mostara. - priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Aluminija d.d. Mostar.