Osnovnu školu za djecu s posebnim potrebama u Mostaru pohađa 67 učenika

Jedina je ovakva škola na području HNŽ-a i podliježe svim zakonskim i pravnim aktima prema kojima se obrazuju djeca od prvog do osmog razreda kao u svakoj drugoj školi, tako da se po tom pitanju ne razlikuje ni u čemu. Međutim, nedopustiva razlika je da ova škola pored činjenice što se nalazi uz najprometniju mostarsku ulicu Bulevar nema nikakav znak, niti obilježje koje bi prilagodilo kulturu prometa i na taj način omogućilo potrebnu sigurnost školaraca u prometu. Nema prometnih znakova Ravnateljica navedene škole Tonkica Blagojević tvrdi da se zahtjev za postavljanje oznaka slao u više navrata, ali, kako ističe, bez nekih rezultata. Po njezinim riječima, proteklog mjeseca su dobili odobrenje za postavljanje oznaka za koje bi sami trebali snositi troškove, što se inače ne prakticira, jer prema određenim pravilnicima to je obveza Grada kao osnivača.

Blagojević podsjeća kako ova populacija školaraca daleko prednjači sa svojim zahtjevima i potrebama nad ostalima, zbog čega je i princip rada drukčiji. Škola se osim socijalizacije brine za odgoj i obrazovanje ove djece sa sniženim kognitivnim sposobnostima, motoričkim poteškoćama, poremećajima uzrokovanim organskim čimbenicima, poremećajima u ponašanju kao i u komunikaciji, autistima i višestrukim oštećenjima. Potrebna dvorana Školu pohađa 67 učenika raspoređenih u 8 odjeljenja od čega su dva odjeljenja autista i dva odjeljenja umjerenjaka, s kojima rade 23 stručno osposobljene osobe.

Međutim, za podizanje kvalitete nastave koja se izvodi s ovim učenicima, Blagojević nužnom smatra sportsku dvoranu za čiju su izgradnju poslali zahtjev gradskim vlastima još prije dvije godine, ali do danas nisu dobili nikakav odgovor.

dnevni list