FOTO  Orkestar Hrvatska glazba Mostar tradicionalno prvosvibanjskom budnicom probudila Mostarce

prvosvibanjska budnica, hrvatska glazba mostar, hrvatska glazba mostar, hrvatska glazba mostar, Božićni koncert
Orkestar Hrvatska glazba Mostar 22. godinu zaredom prošao je cijelim gradom i zvonkim glasom limene glazbe probudio je Mostarce prvog dana svibnja.
Miro Šimunović, voditelj Hrvatske glazbe Mostar, kaže kako ponajviše zahvaljujući njihovom entuzijazmu opstaje ova tradicija.

"Svake godine imamo sreću da nas vrijeme posluži. Možda samo dva ili tri puta nije bilo tako, pa smo nastupali ovdje ispred Kosače. Znalo je biti nastupa i sa mažoretkinjama, ali i ovako solo. Bilo kako bilo, grad budimo svake godine", kazao je Šimunović.

Kaže kako su svake godine sjajno prihvaćeni od građana, kako ljudi aplaudiraju s prozora i balkona, a u to smo se mogli uvjeriti i ove godine.

"Sedamdeseta je godina meni. ali i dalje nastupam. Rođen sam u prvom poluvremenu postojanja Hrvatske glazbe Mostar koja je osnovana 1889. godine. Tradicionalno kad prolazimo pored restorana "Hladovina", kod Stupca, bi stajali i odsvirali jednu kompoziciju", izjavio je.

Saksofonistica Martina Komadina kaže kako je sjajan osjećaj buduti Mostarce jednom godišnje te kako nitko od svirača ne ide nakon budnice kući na spavanje.

"Pokrene nas neki adrenalin. Reakcije su uglavnom pozitivne. Nekad je bilo i manje ugodnih iskustava. Sviramo standardne koračnice i neke zabavne pjesme", kazala je Komadina.

Povorka traje obično sat i po, a krenula je s Rondoa, ispred Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosače. Svirači su zatim išli ulicom Kneza Mihajla Viševića Humskog, poznatijom kao Liska, onda su kod "Doma zdravlja" skrenuli prema Starom gradu.

Na Starom mostu duže su se zadržali, odsvirali jednu od najljepših kompozicija, a zatim preko Titove ulice došli do Razvitka.

Preko Musale i Šantićeve ulice vesela kolona praćena pogledima tek razbuđenih sugrađana je stigla do ulice Dr. Ante Starčevića. Slijedila je ulica Kralja Tomislava (Avenija), onda Avenijom do križanja s ulicom Kardinala Stepinca (Katedrala) i natrag na polaznu točku - Rondo.