Oko Mostara grade se ceste i autoceste vrijedne 60 mil. KM

Mostar, auto cesta, auto cesta Hering ŽGP Hercegovina Široki Brijeg
Na dvama gradilištima u okolini Mostara trenutačno se izvode radovi vrijedni gotovo 60 milijuna konvertibilnih maraka, piše Večernji list BiH.

Osim početka gradnje Južne obilaznice Mostara, na koju Hercegovina čeka više od 20 godina, a riječ je o višemilijunskom projektu koji će teretni promet izmjestiti iz središta Mostara, intenzivno se radi na nastavku izgradnje autoceste kroz Hercegovinu. Bageri i kamioni trenutačno se nalaze na Dubravskoj visoravni gdje probijaju trasu kojom će ići poddionica Buna - Počitelj.

Završavaju se betonski radovi na podvožnjaku "Bivolje brdo" te se radi na gradnji prolaza za životinje i nadvožnjaka "Grabovina". Naime, krajem prošle godine su započeli, a ovih dana su intenzivirani radovi na izgradnji poddionice autoceste Buna - Počitelj, koja bi trebala spojiti Mostar s Europskom unijom.

Poddionica Buna - Počitelj, odnosno dio do tunela Kvanj, duga je 7,2 kilometra i dio je dionice autoceste na koridoru Vc: Mostar jug - Počitelj, a njezina izgradnja financira se iz kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Prema informacijama Ministarstva prometa i veza FBiH, radovi na spomenutoj dionici vrijedni su 25,7 milijuna eura. Rok za završetak radova je 18 mjeseci. Kako su naveli iz JP Autoceste Federacije BiH, trasa autoceste je položena, tako da ne presijeca gusto naseljena mjesta, nego prolazi iznad kanjona Neretve u blizini nekoliko naseljenih mjesta i završava neposredno ispred petlje Počitelj.

"Ova poddionica uključuje dva nadvožnjaka, jedan podvožnjak i dva prolaza za životinje, kao i izgradnju dvostranog odmorišta Rotimski potok", naveli su iz JP Autoceste FBiH. Iz ovog javnog poduzeća ranije su istaknuli kako će ova dionica prolaziti kroz općinu Čapljina i dijelom kroz Mostar. Kako je ranije najavljeno, ova poddionica ne predstavlja tehnički zahtjevan projekt u odnosu na dionice na sjevernom dijelu Mostara i na njoj neće biti velikih objekata.

Inače, Autoceste su u svibnju 2018. s poduzećem Hering Široki Brijeg potpisale ugovor o izgradnji dionice Mostar jug - Počitelj, poddionica Buna - Počitelj. Resorni ministar Denis Lasić tom prilikom je rekao kako je sretan zbog nastavka radova te da ovim projektom Hercegovina postaje ozbiljnije gradilište na koridoru Vc.

vecernji list