OHR: Regulacijski planovi “CENTAR II” i “Sjeverni logor” nisu usvojeni potrebnom većinom glasova

Naime, Gradsko vijeće Mostara usvojilo je na svojoj 17. sjednici natpolovičnom većinom (18 glasova za i 11 suzdržanih), Regulaciske planove za mostarska naselja Centar II i Sjeverni logor. S obzirom na to da je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić smatrao da se takve odluke ne donose natpolovičnom, već dvotrećinskom većinom glasova vijećnika, on je 18. studenoga uputio dopis Uredu visokoga predstavnika (OHR) i zatražio tumačenje Statuta Grada Mostara u vezi s navedenim odlukama.

"Uzimajući u obzir sve navedeno i po pregledu dokumentacije na koju nam je skrenuta pozornost, očigledno je da Odluka o donošenju i provođenju izmjene i dopune Regulacijskoga plana 'Centar II' i Odluka o donošenju Regulacijskoga plana ' Sjeverni logor', koj su usvojene na 17. sjednice Gradskog vijeća Mostara, nisu usvojene potrebnom većinom glasova.

Za usvajanja regulacijskoga plana, kao dokumenta prostornog uređenja, u skladu s Člankom 8. Zakona o prostornom uređenju ('Službene novine Hercegovačko-neretvanske županije', br. 04/04), potrebna je dvotrećinska većina glasova izabranih vijećnika u Gradskome vijeću", stoji u OHR-ovu tumačenju Statuta Grada Mostara.
FENA