OHR predlaže da uz Gradsku upravu Mostar ima i nižu vlast

...strankama na razmatranje, piše Večernji.ba koji je u posjedu ovoga non papera.

Okvir samo presuda

Zamjenik visokog međunarodnog predstavnika Roderick Moore pripremio je sadržaj dokumenta koji utvrđuje određena načela oko toga kako urediti grad Mostar te osigurati uvjete za održavanje općinskih izbora. OHR je izrazio očekivanje da se najviša stranačka vodstva u njemu očituju, odnosno ponude blagoslov kako bi se mogli započeti stranački pregovori. Ustavni sud BiH je najprije osporio nekoliko točaka Izbornog zakona BiH, a sukladno s time i Statut grada Mostara, a nakon što državni Parlament oko toga nije ponudio nikakvo rješenje, Ustavni sud BiH je ukinuo sporne odredbe zbog čega se izbori u Mostaru nisu mogli održati. Političke stranke u Mostaru su na prvi pogled bile sudržane oko reakcija na dokument. 
"U određenoj mjeri će lokalna vlast/uprva nastaviti postojati na razini nižoj od razine grada", jedna je od najspornijih rečenica u sadržaju dokumenta. 
 HDZ-u BiH su potvrdili da su dobili dokument, ali ističu da jedini okvir za razgovor može biti presuda Ustavnoga suda BiH. 
"Smatramo da okvir ne može biti nijedan dokument nego odluka Ustavnoga suda. Srž odluke Ustavnog suda je ravnopravnost svih građana Mostara, i to je naš uvjet za postizanje dogovora. Mostar s druge strane ne smije biti iznimka nego ustrojen kao druge jedinice lokalne samouprave", naveli su iz HDZ-a BiH.

Manje izmjene

"Iz ovoga pisma se ne može ništa konkretno vidjeti. Naime, sva se priča svodi oko raspoređivanja nadležnosti, a to ovdje opet nije konkretizirano. Koliko ja mogu isčitati radi se o načelima iz dosadašnjeg statuta koji primjenom u praksi nisu pokazali uspjeh", rekao je za Večernjak Ramiz Jelovac, visoki dužnosnik SDA koji je i predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije. Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a 1990. Slaven Raguž sugerira da se međunarodna zajednica mora snažnije angažirati. 
‘'Jedino rješenje je da se proaktivnije, a ne pilatovski kao dosad, u cijeli proces uključi međunarodna zajednica, koja je u biti i generirala problem - smatra Raguž. Predsjednik ŽO SDP-a Aner Žuljević ističe pak da se s manjim promjenama Statuta može postići dogovor.