OHR: Mostarci trebaju imati izbore prije 2014.

No, unatoč poražavajućim činjenicama OHR se uporno drži svoje strategije da je jedini ključ rješenja "kompromis", te druga rješenja i ne nudi, piše Dnevni list.  

Nemoguć kompromis

Mario Brkić, glasnogovornik OHR-a, tvrdi kako je OHR, unatoč nekoliko mjeseci posredovanja u procesu pronalaženja rješenja za Mostar, uvjeren da uz umjerene napore stranaka može biti postignut prihvatljiv kompromis.

- Naši lokalni partneri, a posebno HDZ BiH i SDA, trebaju pokazati da imaju volju i da su dovoljno fleksibilni okončati ovu krizu. Potpuno smo uvjereni da građani Mostara trebaju imati mogućnost glasovati za svoje lokalne predstavnike što je prije moguće nakon uspješnog završetka ovog procesa i puno prije održavanja izbora 2014., tvrdi Brkić. Zanimljivo je da je takva izjava uslijedila baš nakon što je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović gostujući na Radiju Herceg Bosne kazao kako se više ne nada da će rješenje za Mostar biti dogovoreno ove godine.

Kazao je i to kako je vrlo skeptičan za rješenje za Mostar i boji se da se ništa neće dogoditi do idućih izbora 2014. godine. Dodao je kako ovakav zaključak temelji na dosadašnjim pregovorima koje vodi OHR, a koji ne samo da nisu rezultirali nikakvim pozitivnim promjenama, nego je došlo do "udaljavanja hrvatskih i bošnjačkih pregovarača". 

Propali pregovori

Dnevni list podsjeća, Ustavni sud BiH je prije skoro godinu dana donio odluku kojom je proglasio nevažećim niz odredbi Izbornog zakona i Statuta Mostara, a od tada traju pokušaji političkog dogovora o provedbi odluke državnog Ustavnog suda. HDZ želi i jasno daje do znanja da Grad Mostar mora biti jedna izborna jedinica, dok SDA traži da Mostar bude jedinstven grad s više jedinica lokalne samouprave, odnosno općina. Posljednji sastanak u sjedištu OHR-a u Sarajevu o pitanju izmjene Statuta Grada Mostara ne samo da nije donio nikakvo kompromisno rješenje, već je trenutačno stanje dodatno zakomplicirao. Stoga je očito da će ovakvo stanje anarhije još dugo trajati.