FOTO  Održano predstavljanje knjige Berislava Jurića 'Naspavani psi laju'

predstavljanje knjige, Mostar, berislav jurić
Radi se o zbirci kratkih priča koja je nedavno nagrađena kao najbolji prozni prvijenac na natječaju Književne zaklade "Fra Grgo Martić".

Na predstavljanju knjige u Mostaru, Jukić je kazao kako Jurič u svojim kratkim pričama kombinira prozu i poeziju.

"Te priče nemaju klasičnu fabulu, kroz njih se provlači motiv usamljenosti i pune su tajnovitosti. Svakako se radi o odlično napisanoj knjizi koja se dobro uklapa u suvremene književne trendove i sigurno će ostaviti traga u bh. književnosti i književnosti regije", kazao je Jukić.

Sam autor, inače pjesnik i novinar, naglasio je kako mu je pisanje proze svojevrstan bijeg od kratkoće poezije i novinarstva.

"Na nagovor nekih prijatelja rukopis sam poslao na natječaj Zaklade i dogodilo se to što se dogodilo. Osobno sam iznenađen i osjećam veliki teret jer nije jednostavno imati svoje riječi u koricama, budući da one sada postaju javna riječ. Pogotovo što živimo u društvu u kojemu je ta javna riječ srozana, budući da se svatko bavi javnim govorom i javnim pisanjem", dodao je Jurič.

Sveučilišna profesorica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Perina Meić naglasila je kako Jurič, iako se radi o mladom autor, ima izgrađen stil.

"Kada govorim o tom stilu zapravo se može vrlo jasno vidjeti da je Jurič, s jedne strane, novinar, a s druge pjesnik. U tim njegovim rečenicama se isprepliću gotovo sažete, telegrafske rečenice, a onda imate duge rečenične intervale s metaforičnim izrazom što pokazuje, zapravo, koliko je autor vješt u artikuliranju svoje kratke proze", kazala je Meić.

Dodala je da je kratka proza žanr koji je vrlo privlačan čitateljima te da će Juričeve priče zasigurno privući pažnju javnosti.

Književnik Dragan Marjanović, član ocjenjivačkog žirija Književne zaklade, kazao je kako je Jurič jako vješt u formi kratkih priča, inače jako zahtjevnoj književnoj formi, iako mu je ovo prvi izlet u prozu.

"Dugo nisam u knjizi koja ima manje od stotinu stranica pročitao toliko raskošnih detalja, sudbina i likova. Jurič je vrlo neobičan pripovjedač pred kojim je budućnost budući da on pripada starijoj mlađoj generaciji", dodao je Marjanović.

Berislav Jurič rođen je 1980. godine u Tomislavgradu. Piše poeziju i prozu. Dobitnik je prve nagrade za ciklus pjesama na "Šimićevim susretima" 1998. i 2006. godine.

Radove je objavljivao u "Našim ognjištima", "Albumu", "Osvitu", "Opomeni", "Motrištima", "Liparu" (Srbija), "Mogućnostima" i "Maruliću" (Hrvatska), u dvojezičnom hrvatsko-slovenskom zborniku "Euroorijentacije", u internet magazinu "Marginalac" te u elektronskim časopisima "Avlija" i "Libartes".

Živi u Mostaru, gdje radi kao novinar.