Održano predavanje veleposlanika Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova na SUM-u

Sveučilištu u Mostaru, predavanje
Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru veleposlanik Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov održao je predavanje o temi „Rusija u sustavu suvremenih međunarodnih odnosa" i otvorio je izložbu pod nazivom „Narodi Rusije".

Veleposlanik Peatr Ivancov je istaknuo da je rusko veleposlanstvo izuzetno zahvalno Sveučilištu u Mostaru na pružanju mogućnosti rada i komunikacije sa studentima.

„Zanimanje studenta za rusku kulturu i jezik te studenska razmjena važan je aspekt prijateljskih odnosa između dvije zemlje koja pridonosi i bilateralnim odnosima", rekao je veleposlanik Ivancov

Dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ivica Musić rekao je kako je nakon otvaranja Ruskog kutka na Fakultetu ova izložba drugi vrijedan događaj koji pokazuje da potpisani sporazum nije neuporabljiv dokument nego da obje strane žele dugoročnu suradnju.

„Gledanjem fotografija i opisa ispod njih razočarao sam se vlastitim neznanjem o zemlji koja je iznjedrila svjetske velikane bez kojih svjetska kultura koju baštinimo ni izbliza ne bi bila to što jest", rekao je dekan Musić dodavši kako je svrha ove izložbe upoznavanje sa suvremenom Rusijom i njenim narodnim bogatstvom i raznolikošću.

„Suradnja s ruskim veleposlanstvom je samo jedna od mnogih suradnji koje Sveučilište u Mostaru kontinuirano održava" rekla je prorektorica za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Sanja Bijakšić.

Pročelnica studija ruskog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Rafaela Božić istaknula je važnost ruskog jezika kao jednog od svjetskih jezika koji dobiva sve više na značaju te time postaje aktualniji budućim studentima.