FOTO  Održana prezentacija skoka sa Starog mosta u virtualnoj stvarnosti

Stari most, prezentacija
Prezentaciju "Skočiti sa Starog mosta u virtualnoj stvarnosti" u ponedjeljak je u Centru za kulturu održala profesorica kompjuterske grafike s Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Selma Rizvić nakon koje su svi zainteresirani posjetitelji mogli iskusiti skok kroz virtualnu stvarnost.

Profesorica Rizvić kazala je kako je ideja da ova aplikacija bude zabavna, ali s druge strane i edukativna.

- Simulaciju ovog skoka sa Starog mosta napravio je jedan student s Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu nakon čega smo mi dodali priče o mostu i neku vrstu kviza kako bismo provjerili koliko se zapravo iz tih naših priča nauči, a kada korisnik to nauči i točno riješi kviz, tek onda može i skočiti - kazala je Rizvić.

Dodala je također kako ovaj projekt može jako puno pomoći u turističkoj promociji Mostara, ali i Bosne i Hercegovine.

- U ovoj prezentaciji imamo priče o povijesti Mosta, o arhitekturi, destrukciji, rekonstrukciji i neke druge zanimljive i bitne detalje. Dobili smo i neke međunarodne nagrade za ovaj rad pa su ljudi automatski čuli i učili o Starom mostu i Mostaru, tako da je projekt već pomogao u turističkoj promociji ovog grada - kazala je Rizvić.

Sarajevo Graphics Group (SGG) je laboratorija s Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu koja radi virtualne prezentacije kulturnog naslijeđa koje su, kako kaže Rizvić, i danas u Mostaru ispričali posjetiteljima, a kruna ovog događaja bio je skok sa Starog mosta.

Član Upravnog odbora Udruženja za promociju talijanske kulture u Bosni i Hercegovini Dante Alighieri, Adnan Mehmedović kazao je kako je siguran da se ova prezentacija dopala svima.

- Ovaj projekt, na kojemu je profesorica Rizvić radila nekoliko godina, za mene je bio novitet i jedno interesantno i nesvakidašnje iskustvo, a vjerujem i svima ostalima koji ovako kroz virtualnu stvarnost mogu iskusiti nešto što u stvarnosti nikad ne bi napravili, odnosno skočiti sa Starog mosta - kazao je Mehmedović.

Ovaj događaj organizirali su Udruženje za promociju talijanske kulture u Bosni i Hercegovini Dante Alighieri u suradnji s Veleposlanstvom Italije u Sarajevu te Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, a osim navedene prezentacije upriličeno je i predstavljanje knjige "2018, l' anno he passo" čiji je autor Manlio Tagliloi.

FENA