FOTO   Održan sastanak predstavnika sektora obrazovanja, socijalne zaštite i zdravstva općine Mostar

obrazovnje
..."Integrativni pristup ranoj detekciji, intervenciji i inkluziji na nivou lokalne zajednice", u četvrtak, 11. prosinca 2014. godine u OŠ Ilije Jakovljevića Mostar održan je drugi sastanak predstavnika sektora obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite.
Na prvom sastanku održanom 11. studenog 2014. godine predstavnici OŠ Ilije Jakovljevića, III. OŠ, OŠ Antuna Branka Šimića, Centra za mentalno zdravlje, Centra za socijalni rad, Službe za psihofizičke i govorne poteškoće te SOS Dječjeg sela BiH raspravljali su o mogućnostima uspostavljanja učinkovitog sustava intersektorskog djelovanja te uvezivanja resursa lokalne zajednice koji mogu pomoći u pružanju obuhvatnije podrške djeci s teškoćama i njihovim roditeljima, što je prvobitni cilj rada ove skupine.

Tijekom jučerašnjeg sastanka, a nakon provedbe Analize stanja potreba djece u osnovnim školama općine Mostar i mapiranja postojećih usluga za djecu s poteškoćama i njihove obitelji, utvrđene su smjernice za djelovanje u idućem razdoblju.
- Analiza stanja kao i situacija na terenu jasno govori da je potreba za stručnim suradnicima i njihovim radom sve veća. Obim posla povećava se inkluzijom i uključivanjem učenika s teškoćama u redovan sustav obrazovanja. Obzirom da današnja škola ima devet generacija učenika koje rastu u znatno izmijenjenim uvjetima i pod većim pritiskom i stresom nego ranije generacije, zaključeno je da treba povećati i broj stručnih suradnika, izjavila je Andrea Jevrić, pedagoginja OŠ Ilije Jakovljevića.

Sve što se danas radi u obrazovnom sustavu, a odnosi se na unaprjeđenje stanja i uvođenje novina, uključuje i rad pedagoško-psihološke službe. Nezamislivo je da se ono što se različitim reformama predviđa može na pravi način primijeniti bez njenog uključivanja i upotpunjavanja. Suvremena škola, osim kvalitetnog obrazovanja, svim učenicima treba omogućiti razvoj potencijala pritom vodeći računa o individualnim razlikama i specifičnostima svakog pojedinca. To je nemoguće ako pedagoško-psihološku službu u svakoj osnovnoj školi općine Mostar čini samo pedagog. Pedagog mora zapaziti sve nepravilnosti, ukazati na sve nedostatke, a to je vrlo zahtjevan i osjetljiv posao. Pedagoško-psihološka služba je okosnica razvoja reforme i čini osnovu svake škole predstavljajući važnu sponu između nastavnika, učenika i roditelja.

- Ovdje se radi o značajnom angažmanu koji će, između ostalog, rezultirati izradom prijedloga opisa poslova pedagoga, psihologa, defektologa, socijalnog radnika, logopeda i ostalih profila stručnih suradnika koji do sada nisu dovoljno precizirani ili obuhvaćeni Pedagoškim standardom i normativom HNŽ-a. Kako je u tijeku izrada novog pedagoškog standarda i normativa osnovnog školstva Hercegovačko - neretvanske županije, od institucija zaduženih za izradu zakona očekuje se podrška kroz povećanje kapaciteta stručnih službi kako bi osnovne škole pružile kvalitetnije usluge inkluzije, naročito djeci s poteškoćama u razvoju i djeci bez roditeljskog staranja. Podizanjem svijesti o socijalnoj inkluziji i temeljnim dječjim pravima, predstavnici sektora obrazovanja, socijalne zaštite i zdravstva će od kreatora politika i donositelja odluka nastaviti zahtijevati izradu zakonskih i podzakonskih akata koji će dovesti do unaprjeđenja sustava socijalne zaštite i omogućiti djelotvornu provedbu na lokalnoj i županijskoj razini, dodala je Jevrić.