Održan prvi tematski roditeljski sastanak 'Gdje nakon završene osnovne škole'

obrazovanje
Prisutnima se obratio i događaj otvorio ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, dr. sc. Rašid Hadžović, zatim glavna savjetnica Grada Mostara, Radmila Komadina, te rukovoditeljica GIZ projekta „Stručno obrazovanje u BiH", Isabel Rapp.

Prvi roditeljski sastanak ovog tipa je organiziran od strane Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije- kantona u suradnji sa Pedagoškim zavodom, Zavodom za školstvo, Asocijacijom poduzetnika Hercegovine i Gradom Mostarom, a uz podršku Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ, u sklopu projekta „Stručno obrazovanje u BiH".

Na dvosatnom tematskom roditeljskom sastanku na kojem je prisustvovalo preko 300 roditelja djece završnih razreda svih osnovnih škola Grada Mostara su se kroz panel diskusiju i razgovor sa roditeljima predstavili poduzetnici koji su govorili o trenutačnoj situaciji na tržištu, prognozama za budućnost, mogućnostima zaposlenja, te prednostima stručnih zanimanja.

Namjera zajedničkog roditeljskog sastanka je jačanje uloge roditelja u procesu donošenja konačne odluke o izboru srednje škole, ali i predstavljanje najperspektivnijih sektora privrede u kojima bi djeca mogla raditi po završetku školovanja.

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, dr. sc. Rašid Hadžović je naglasio da je cilj sastanka kroz dijalog čuti mišljenja i interese roditelja, te da je ostvarenje kvalitetne komunikacije s roditeljima prvi korak priručnika Komunikacijske strategije objavljenje 5. decembra.

"Ovo je prvi sastanak ovakve vrste i nadam se da ćemo ih u narednom periodu imati još više kako bismo dobili jedan kvalitetan uvid kojim bismo se mogli voditi prilikom raspisivanja konkursa za upis u srednje škole", izjavio je ministar Hadžović.

Ministar je istaknuo je kako se nada da će stručno obrazovanje i zanimanja ponovo zaživjeti, te da će Ministarstvo nastaviti raditi na unaprjeđivanju srednjeg strukovnog obrazovanja, kao i obrazovanja općenito.

Ministar je kazao da srednje strukovno obrazovanje daje mogućnost da djeca po završetku škole odmah imaju mogućnost zaposlenja i otvorenja vlastitih biznisa, te da ne moraju stati na tome. „Ono što je bitno naglasiti jeste da oni mogu nastaviti školovanje na fakultetima, kao i sa raznim edukacijama, te da ne moraju stati na srednjoškolskom obrazovanju."- kazao je ministar Hadžović.

Radmila Komadina, Glavna savjetnica Grada Mostara, izjavila je da je deficitarnost zanatskih zanimanja karakteristika cijele naše države, te da je potrebno uložiti više energije oko pobuđivanja želje učenika za ovim zanimanjima. "Naš cilj je naša djeca upišu perspektivna zanimanja koja će im omogućiti da ostanu u svom gradu i svojoj zemlji"- kazala je gospođa Komadina.

Rukovoditeljica GIZ projekta Strukovno obrazovanje u BiH Isabel Rapp je istaknula da je cilj navedenog Projekta unaprjeđenje strukovnog obrazovanja u BiH: „Naš cilj je naravno i suradnja sa roditeljima, a ovaj događaj je organiziran upravo s tim ciljem. Također se nadamo kako će ovaj sastanak pomoći roditeljima i njihovoj djeci prilikom odabira nastavka školovanja", kazala je Rapp.

Roditeljski sastanak je iskorišten i kao prilika za predstavljanje vršnjačkog mentorskog programa "Moje znanje - Tvoje buduće zvanje" , koji pruža učenicima završnih razreda osnovnih škola Grada Mostara priliku za druženje sa srednjoškolcima i informisanje o srednjim školama, sa ciljem donošenja najbolje moguće odluke u pogledu nastavka školovanja.