Odlaskom studenata Mostar utihnuo

Kako i ne bi kada mostarske visokoobrazovne institucije, Sveučilište i Univerzitet Džemala Bijedića, 'pod svojim krovom' imaju nešto više od dvadeset tisuća postojećih studenta, a svake godine se taj broj  povećava. Od spomenutoga veliki broj otpada na studente čije mjesto boravka nije Mostar.  

Piše: Almedina Bečić / Dnevni list

Odjavljuju stanove

Nedostatak studenata u ljetnom razdoblju je moguće uočiti i po lokalnim caffe barovima, klubovima, fast foodovima koji su uglavnom namijenjeni studenskoj populaciji, terase spomenutih su trenutačno prazne, a tako će ostati sve do rujna kada počinje nova akademska godina. Spomenuto doba godine se posebno odražava na mostarske stanodavce, koji njihovim odlaskom gube sigurnu mjesečnu zaradu. 

Naime, većina njih odjavi stan početkom lipnja te u rujnu ponovio kreće u potragu za devetomjesečnim domom, jer nisu u mogućnosti plaćati stan koji ne koriste tri mjeseca. Naravno, nije kod svih isto, neki ipak zadrže stan, iako isti ne koriste do rujna, no takvih je jako malo. Bilo kako bilo, grad njihov odlazak itekako osjeti te stoga rujan brojni u Mostaru, iz jasnih razloga, nestrpljivo očekuju.        

Mostar živne


Početkom rujna cijela slika se mijenja. Studenti se vraćaju s odmora, pojavljuju se nova lica također u potrazi za krovom nad glavom, unutar kampusa sveučilišta je ponovno gužva i žamor, lokani caffe barovi su prepuni veseli lica spremnih za nove studenske avanture. Tada sve odjednom živne, vraća se u normalu i zadržava idućih devet mjeseci, kada Mostar ponovo postane središte svih zbivanja.