Od Mostara do Rujišta žičarom

žičara rujište

Iako je na nedavno održanom Sajmu „Dani trešnje" predstavljen ovaj jedan od najatraktivnijih turističkih projekata na području Mostara, „Izgradnja panoramske žičare Rujište" još je u fazi izrade.

Izrada studije

Potvrdili su nam to u Zavodu za prostorno uređenje Grada Mostara u kojem su, kada je riječ o ovom projektu, trenutno završili proces izrade studije predizvodljivosti, piše Dnevni avaz.

Iako je put do realizacije ovog projekta koji će morati čekati uspostavu Gradskog vijeća Mostara veoma dug, ipak činjenica je da bi izgradnja žičare, definitivno, obogatila turističku ponudu i Mostara, ali i Rujišta, koje se nalazi u podnožju planine Prenj.

Kako je kazala Amela Džajić, stručna suradnica za planiranje u Zavodu, ovaj projekt je obuhvaćen Regulacionim planom za Rujište koji je usvojen 2012. godine.

Prema njenim riječima, u izradi dosadašnjih aktivnosti, naslanjali su se na iskustva postojećih projekata žičara u okruženju, poput Sarajevske, Kopaonika te Zagreba.

Tako je predviđena dužina žičare na Rujištu 5,4 kilometra s visinskom razlikom od 1.100 metara. Buduća žičara bi imala kapacitet od 1.000 putnika po satu, koji bi na krajnje odredište stizali za 15 minuta.

Veliki parking

"Polazište je predviđeno na lokalitetu Potporim, u podnožju Rujišta, a potom trasa ide preko platoa Rujišta do platoa Varde, dalje na planinski vrh Čelopek, odnosno dolaznu stanicu Obrljin. Na polazištu je planirana izgradnja velikog parkirališta kapaciteta do 1.000 automobila te objekti poput suvenirnice, snek bara i slično. Dolazna stanica uz vidikovac, također, nudi brojne mogućnosti i kreiranje sadržaja", kazala je Džajić.

Uvezivanje staza

Džajić naglašava da ovaj projekt nudi razvoj zdravstvenog, eko, ski, rekreativnog te drugih vidova turizma. Naime, između ostalog, planirano je uvezivanje svih planinarskih staza na Rujištu.