Obračun direktora "Aluminija" sa Samirom Anićem: Predstavnik malih dioničara otpušten

Samo dva dana nakon što je izabran za predsjednika Udruge malih dioničara "Aluminija", radnik mostarske kompanije Samir Anić dobio je otkaz!

- Nisam vjerovao informaciji koju sam dobio, da je ravnatelj Ivo Bradvica potpisao otkaz, ali kada sam pokušao ući u poduzeće, spriječio me zaštitar, koji mi je kazao da ne mogu ući u krug po cijenu života - kazao nam je Anić.

Očitovanje Aluminija d.d. o otkazu Ugovora o radu Samiru Aniću

Dobio na uvid

Rješenje o otkazu, koje mu još nije stiglo na adresu, dobio je na uvid iu njemu se kao razlog navodi "povreda radnih obveza" zbog osnivanja Udruge.

- No, stvarni razlog ove "čistke" jeste taj što se Bradvica prepao da će Udruženje, koje je legalno osnovano, zatražiti smjenu njega, Uprave i Nadzornog odbora. A imat ćemo pravo i na to - kaže Anić.

Osim toga, Udruga će po zakonu imati pravo uvida u sva izvješća o radu, račune i ugovore.

- Toga se on prepao i zato sam mu ja zasmetao, pa je stoga silom i uz prijetnju da će "letjeti umjesto mene", ako ne potpiše, od direktora mog sektora Marinka Ivankovića dobio potpis na prijedlog za moj otkaz - naglašava Anić.

Tiranija koju Bradvica s Upravom, kako ističe Anić, provodi u ovom poduzeću traje već duže vrijeme.

- Sva naša radnička i ljudska prava totalno su ugrožena. Bradvica svim silama želi razvaliti naš sindikat i Kolektivni ugovor kako bi samo on mogao vladati - ističe Anić.

Također je, otkriva Anić, Bradvica zaprijetio liječničkom povjerenstvu da radnike više ne smije proglašavati invalidima druge kategorije kako se ne bi morao brinuti o njima.

Bivši povjerenik

Ali, naglašava, njega nitko, pa ni Bradvica, neće zaustaviti da se vrati na posao.

- U Kolektivnom ugovoru jasno piše da ja, kao bivši sindikalni povjerenik, odnosno predsjednik Nezavisnog sindikata, godinu dana nakon mandata ne smijem dobiti otkaz, a prošlo je tek sedam mjeseci.

Borit ću se i idem do Strasbourga ako treba, jer neće ovi lopovi više upravljati mojim životom i životima moje supruge i petero djece, koji su od ponedjeljka u vrlo lošem stanju. Bradvica je ovim otkazom izvršio direktan udar na egzistenciju moje obitelji - razočarano govori Anić.

Radnici idu u štrajk ako Anića ne vrate

Podršku Aniću već su pružili iu Nezavisnom sindikatu "Aluminija".

- Predsjednik tog sindikata već je pokrenuo inicijativu da me vrate na posao u roku od 48 sati. Ako se to ne desi za sedam dana 0,205 radnika Elektrolize, koji su 150 posto uz mene, stupaju u kolektivni štrajk i obustavljaju proizvodnju - kaže Anić.

Izvor: Dnevni avaz