FOTO  NPM: Radujemo se 2018. godini, godini izazova!

narodno pozorište mostar
... 9453 posjeta, ne računajući kulturnu manifestaciju "Mostarsko ljeto" s više od 30 programa čiji je Narodno pozorište Mostar bio suorganizator i "Šantićeve večeri poezije", čiji je NPM bio partner u organizaciji, odnosno više od 780 posjetitelja mjesečno. Održano je prosječno šest programa mjesečno, ne računajući gostovanja NPM-a izvan Mostara.

Uz premijerne naslove domaće produkcije - "Ćelava pjevačica" Eugènea Ionesca u režiji Lajle Kaikčija i "Ne igraj na Engleze" Vladimira Đurđevića u režiji Emira Spahića, u 2017. NPM je nastavio tradiciju održavanja međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska", čije je ove godine održano 14. izdanje i gdje je predstava NPM-a "Odumiranje međeda" (Branko Ćopić - režija Emir Kapetanović) osvojila Veliku lisku publike za najbolju predstavu, a glumica Ajla Hamzić posebnu nagradu stručnog žirija - Veliku mostarsku lisku. Ove smo godine na "Mostarskoj liski" organizovali i druženje članova žirija s predstavnicima svih ustanova kultura Grada Mostara te smo zajedno posjetili muzeje i galerije Mostara.

U ovoj godini NPM je pokrenuo i novi program "Književni most" kao javnu književnu tribinu i živi dijalog publike s piscima i njihovim djelima, s ciljem poticanja kulture čitanja, podrške domaćim piscima i izdavačima i njihovo populariziranje, poticanje kulture dijaloga i kritičkog mišljenja... Do sada smo ugostili Marka Tomaša, Almina Kaplana i Namika Kabila, i s ponosom zabilježili veliki interes publike.

Gostovali smo na festivalu "Osmijeh Sarajeva" u Sarajevu s predstavom "Hotel Plaza" (Neil Simon / režija: Admir Glamočak), na kojem su Emir Sejfić i Jasna Žalica osvojili glumačke nagrade; s istom predstavom smo gostovali i u Konjicu na "Konjičkom ljetu"; u Zenici s predstavom "Ćelava pjevačica" i koprodukcijskom predstavom "Mrtve ribe plivaju na leđima" (Narodno pozorište Mostar, Hrvatsko narodno kazalište Mostar i BNP Zenica; Josip Mlakić - režija Tanja Miletić Oručević); s istom predstavom smo gostovali i u Banja Luci, u Narodnom pozorištu RS-a: bilo je to prvo poslijeratno gostovanje mostarskih teatara u Banja Luci; s predstavom "Ajmo na fuka" (koprodukcija NP Mostar i HNK Mostar) smo gostovali u Livnu i Jablanici... Predstave NPM-a su gledali učenici mostarskih osnovnih i srednjih škola: IV Osnovna škola, OŠ Mujaga Komadina, OŠ "Mustafa Ejubović - Šejh Jujo", učenici Gimnazije Mostar, Srednje građevinske škole...

NPM je bio domaćin i brojnim gostujućim programima i umjetnicima - talijanskoj zvijezdi Vinicuju Caposseli, mjuziklu iz Amerike "Mali dućan strave", promocijama knjiga "Teatar u ratnom Sarajevu 1992. - 1995.", "Čuvarkući" Tarika Đođića, koncertima Pontanime, Sanela Redžića, rasprodanim "Majstorskim glumačkim radionicima" Zijaha Sokolovića...

Objavljen je i Javni poziv za prijavu na predstojeći 15. Međunarodni festival komedije "Mostarska liska" koji će se održati od 20. - 27. 4. 2018. Poziv je otvoren do 15. 02. 2018.

Almir Mujkanović, direktor NPM-a o 2017. godini i planovima za 2018. godinu: "Mi smo u godini koja je na izmaku ostvarili gotovo sve postavljene ciljeve tako da, cijeneći okolnosti u kojima djelujemo i činjenicu da Narodno pozorište ima višegodišnji plan unapređenja repertoara i poslovne strategije, za nas je važno da na zdravim temeljima gradimo osnovu za naredne sezone, što uspješno i činimo.

Važno je napomenuti da je naše poslovanje stabilno, da publici pružamo kvalitetan repertoar kako predstava iz vlastite produkcije tako i gostujućih djela, te da smo suorganizator za Mostar vrlo značajne manifestacije „Mostarsko ljeto" gdje smo u suradnji sa Centrom za kulturu Mostar, Muzejom Hercegovine, Narodnom bibliotekom i Pozorištem lutaka tijekom ljeta organizirali preko 30 kulturnih sadržaja gdje su nastupali umjetnici sa tri kontinenta. Ako k tome dodamo i 14. međunarodni festival komedije „Mostarska liska" te naš novi program „Književni most", onda neskromno možemo zaključiti da kolektiv Narodnog pozorišta daje svoj značajan doprinos oblikovanju kulturne scene Mostara.

Kao važnu činjenicu bih istakao još i infrastrukturne radove koji su za nas od izuzetnog značaja jer će Narodno pozorište, bar što se tiče vanjskog izgleda, dobiti svoj prepoznatljiv prijeratni izgled i u pozitivnom smislu će odudarati od drugih objekata u Titovoj (Glavnoj) ulici.

Što se tiče planova za narednu godinu, u fokusu će nam biti unapređenje repertoara tako da ćemo već u siječnju mjesecu početi rad paralelno na dvije predstave od čega će jedna biti na velikoj a jedna na maloj sceni. Do kraja 2018. godine imat ćemo ukupno pet premijernih predstava što će svakako biti najbolja poslijeratna sezona do sada. Da se sve ne bi svodilo na planove, mi smo već poduzeli važne korake ka realizaciji ovih ciljeva, tako da manje-više znamo naslove predstava koje ćemo raditi, reditelje, vanjske saradnike, termine premijera i sl.

Naravno, mi već vršimo selekciju predstava za petnaesto izdanje međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska" za koji pristužu prijave; dogovaramo termine gostovanja književnika za „Književni most"; radimo na konceptu „Mostarskog ljeta" a fokusirani smo i na nastavak infrastrukturnih radova gdje očekujemo dalje investicija u enterijer objekta kako bi našim radnicima bili osigurani dostojni uslovi rada a publici kazalište kakvo zaslužuju.

Sve u svemu, pred nama je dinamična godina puna izazova kojima se radujemo."