Novogodišnji koncert Bečki valceri i polke

koncert, Mostar, Mostar, koncert

Novogodišnji koncert pod nazivom "Bečki valceri i polke" održan je u ponedjeljak, 21. siječnja 2019. godine po drugi put u Mostaru u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače, u izvedbi „Simfonijskoga orkestra Mostar" kojim je dirigirao hrvatski glazbenik, apsolvent bečkoga konzervatorija za glazbu, Giuseppe Terza.
Pored simfoničara kojima ravna poduzetna gđa. Snježana Zovko, u ovaj svečani koncert su se uklopile i mlade balerine Športskoga plesnoga kluba „Zrinjski", te time publiku još više približile popularnom novogodišnjem koncertu austrijske prijestolnice.
Suradnja s glazbenicima Mostara, Širokoga Brijega, Stoca, Trebinja, Novog Sada, Banja Luke, Sarajeva, Splita, Dubrovnika, Zagreba i Beograda dala je sliku nekadašnjega „Simfonijskoga orkestra Mostar" koji je kroz desetljeća djelovanja dobivao mnogobrojna priznanja svirajući repertoar svjetske glazbene baštine; tako da i danas, kao i nekoć, predstavlja značajan dio bogate i raznolike glazbene kulture, doprinoseći razvoju glazbenoga života Mostara i sveukupne bosansko-hercegovačke sredine.

Fuzija talijanskih (Rossini), francuskih (Berlioz) i austrijskih skladatelja (dinastija Strauss) provela je slušatelje kroz romantičarsku skladateljsku epohu isprepletenu semiserijom, dramskom poemom, napose kovitlajućim melodijama valcera, polki i marševa koji su svojom popularnošću gotovo zapisani u analima glazbene povijesti.
Lijepo je bilo vidjeti potporu hercegovačkih gospodarstvenika, njihovo pokroviteljstvo koje grad Mostar postavlja na kartu kulturnih ostvarenja. Po ispunjenosti dvorane može se zaključiti da publika Mostara treba glazbene spektakle ovoga tipa koji će u koncertnu dvoranu dovesti ne samo velike entuzijaste i zaljubljenike klasične glazbe nego i mnogo širu publiku.

dr. sc. Lidija Vladić-Mandarić