Novi smjerovi poslijediplomskih studija na Filozofskom fakultetu

Tom su prigodom, uz postojeći Poslijediplomski znanstveni studij Jezici i kultura u kontaktu, koji ima smjerove kroatistika, anglistika, germanistika i filozofija, te poslijediplomski specijalistički studij Odnosi s javnošću, najavljeni i novi smjerovi poslijediplomskih specijalističkih studija - Diplomacija i diplomatsko komuniciranje i Filozofija sustava upravljanja u regiji i lokalnoj zajednici.
 
 Novi smjerovi pokreću se ove godine, a natječaj za upis na njih bit će objavljen već slijedeći tjedan, kazala je dekanica Filozofskog fakulteta Slavica Juka.
 
 Važno je napomenuti da studiji Filozofija sustava upravljanja u regiji i lokalnoj zajednici postoji još u Beču, čime su se i rukovodili čelni ljudi Filozofskog fakulteta te pokazali kako prate znanstvene trendove i osluškuju tržište rada. 
 
 Poslijediplomski studij Filozofija upravljanja u regiji i lokalnoj zajednici podijeljen je u četiri smjera i stječu se četiri menadžerska zvanja, i to menadžer sustava upravlja kvalitetom, menadžer sustava upravljanja okolišem, menadžer sustava upravljanja sigurnosti hrane te menedžer upravljanja rizicima. 
 
 Većina profesora koja će biti angažira na studiju bila je u mogućnosti surađivati s tim studijem u Beču. 
 
 Filozofski fakultet organizira i Međunarodnu znanstvenu konferenciju pod nazivom "Socijalni rad i borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti-profesionalna usmjerenost zaštiti i promicanju ljudskih prava", koja će se održavati od 20. do 23. listopada ove godine u Mostaru.  
 
 Ovaj znanstvena konferencija okupi će preko 300 sudionika, a cilj joj je osvijetliti postojeće suvremene probleme u vezi s ljudskim pravima, potaknuti međunarodnu i interdisciplinarnu suradnju te potaknuti aktivni pristup toj problematici. 
 
 Govoreći o problemima financiranja Filozofskog fakulteta, dekanica Juka kazala je kako taj fakultet od svojih osnivača, pet županija, dobiva 60 000 maraka mjesečno, što nije dostatno za njegovo normalno funkcioniranje.
 
 Primjera radi, fakultet plaća više poreza Hercegovačko-neretvanskoj županiji nego što dobije sredstva od svih pet županija zajedno.
 
 Što se tiče donacija iz Republike Hrvatske, ni njih više nema jer je do sada ministarstvo iz Hrvatske plaćalo putne troškove profesorima koji dolaze iz te države, ali i to više ne čini,  tako da fakultet sada mora snositi i te troškove.
 
  "Mi prepoznajemo da se jedino možemo afirmirati i biti prepoznati na dva načina - da smo otvoreni prema vani i prema kritici koja će nam pomoći i u tom smislu te da budemo na usluzi našim studentima i kandidatima. Kada to kažem, onda mislim da je naša osnovna zadaća ispuniti cio obrazovni ciklus, od preddipmoskog, diplomskog i poslijediplomskog studija", kazala je dekanica Juka.  
 
 Inače, interes za studij  na Filozofskom fakultetu svake je godine u porastu, tako da je ove godine upisano 250 studenata više nego lani.   

 (Fena)