FOTO   Novi predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru je Marko Džoić.

studentski zbor, Marko Džoić
...17. po redu saziva Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru. Za predsjednika Zbora, glasovima 13 članova, odabran je Marko Džoić, student Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti. Njegova protukandidatkinja Tonina Ibrulj ostvarila je 7 glasova.
Za zamjenika predsjednika odabran je Slaven Ivančić sa 14 glasova ZA, dok je 6 članova bilo suzdržano.

"Nakon današnje sjednice ne smije biti poraženih u Predsjedništvu Studentskog zbora, već svi moramo biti pobjednici i daljnji rad Zbora unaprijediti na način da se sve odluke donose dogovorom i konsenzusom", poručio je novoizabrani predsjednik Džoić.
Džoić je naglasio kako će novi saziv studentima vratiti Studentski zbor, jer on njima i pripada, a da će u rad Studentskog zbora uključiti veliki broj studenata sa svih fakulteta. "Želimo da studenti osjete promjenu u izboru novog vodstva Studentskog zbora, jer će novi saziv Studentskog zbora biti posvećen rješavanju statusnih prava studenata, njihovog položaja, ali donijeti novu kvalitetu života i rada studenata Sveučilišta u Mostaru", dodao je.

Sjednici je nazočilo 20 novoizabranih predstavnika i zamjenika svih sastavnica (fakulteta) pri mostarskom Sveučilištu.

Na narednoj sjednici bit će predstavljen Plan i program rada XVII. saziva Predsjedništva Studentskog zbora, kao i proračun za narednu godinu na potpuno otvoren i transparentan način iz kojeg će biti vidljiva želja za jedinstvenim Studentskim zborom, kao i bolja organizacija i rad.
Sve što Studentski zbor bude radio u narednom razdoblju mora biti na korist svim studentima Sveučilišta u Mostaru, ali i široj društvenoj zajednici kroz različite zajedničke projekte i aktivnosti.

Pored činjenice da je predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru već bio izabran dana 24.11.2016. godine na legalan i na valjan način glasovima natpolovične većine članova Predsjedništva Studentskog zbora, zbog zloupotrebe pozicije predsjednice Studentskog zbora starog saziva, kao predsjedavajuće konstituirajuće sjednice, bili smo prisiljeni ponoviti, odnosno potvrditi izbor predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru. Većina u Predsjedništvu XVII. saziva Studentskog zbora odlučila se na ovaj korak da se zaustavi nanošenje daljnje štete ugledu Studentskog zbora, ali i Sveučilišta u cjelini. Najveću štetu su pretrpjeli sami studenti jer smo izgubili gotovo dva tjedna za realizaciju planiranih aktivnosti za ovu godinu. Još jedna sramota za Studentski zbor, a posebno za Sveučilište ogleda se u činjenici da na svečanoj sjednici Senata u prigodi 39. obljetnice Sveučilišta u Mostaru nije bilo legalno izabranih predstavnika studenata. Ovo je dokaz da su pojedinci ili pojedine interesne skupine nama studentima pokušali ukrasti studentske izbore i onemogućiti slobodan izbor predstavnika studenata, ili utjecati na njihov izbor, što je zasigurno bilo u suprotnosti sa interesom 13 000 studenata Sveučilišta u Mostaru.
O ovome više ne želimo govoriti i sa današnjim danom zatvaramo jednu ružnu epizodu i želimo se okrenuti budućnosti. Nakon današnje sjednice ne smije biti poraženih u Predsjedništvu Studentskog zbora, već svi moramo biti pobjednici i daljnji rad Studentskog zbora unaprijediti na način da se sve odluke donose dogovorom i konsenzusom. Studentski zbor vratit ćemo studentima jer on njima pripada, a u rad Studentskog zbora uključit ćemo što veći broj studenata sa svih fakulteta. Želimo da studenti osjete promjenu u izboru novog vodstva Studentskog zbora, jer će novi saziv Studentskog zbora biti posvećen rješavanju statusnih prava studenata, njihovog položaja, ali donijeti novu kvalitetu života i rada studenata Sveučilišta u Mostaru. Na narednoj sjednici bit će predstavljen Plan i program rada XVII. saziva Predsjedništva Studentskog zbora, kao i proračun za narednu godinu na potpuno otvoren i transparentan način iz kojeg će biti vidljivo da želimo jedinstveni Studentski zbor, kao i bolju organizaciju i rad. Sve što Studentski zbor bude radio u narednom razdoblju mora biti na korist svim studentima Sveučilišta u Mostaru, ali i široj društvenoj zajednici kroz različite zajedničke projekte i aktivnosti, r
iječi su novoizabranog predsjednika Marka Džoića.